'CHP kurultayı ertelenebilir' dedi, tarih verdi

24. ve 25. Dönem CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, “Koronavirüs vakalarının artması kurultayı Nisan ayına ertelenmesini gündeme getirdi CHP merkezinde” dedi.

'CHP kurultayı ertelenebilir' dedi, tarih verdi

24. ve 25. Dönem CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay Ege’de Sonsöz TV’de yayınına katılarak Gazeteci Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı.

Balbay, koronavirüs süreci hakkında değerlendirmelerde bulunurken, ülkemizdeki siyasi gelişmeler hakkında da önemli açıklamalar yaptı.

CHP'li Balbay, “Küresel ısınma diye bir kavram vardır. Aynı bu şekilde Türkiye’de ‘Siyasal Isınma’ yaşanıyor. Bahçeli’nin seçim sistemi söylemleri, seçim barajı tartışmaları var bunun içinde. Benim siyasal miladım 30 Mart’tır. O gün Erdoğan CHP’li belediyeler yardım toplayamaz ve biz virüsle birlikte muhalefetle de mücadele edeceğiz, dedi. Erdoğan kutuplaşma ile birlikte bir yol haritası izledi. Mesela İngiltere’de sorun, muhalefetle birlikte çözülmeye çalışılıyor. Türkiye’de kutuplaşma ile götürülen bu sürecin nasıl gideceğini göreceğiz. Geri dönülemez bir yapı oluştu. Erdoğan ne olursa olsun normalleşme sürecinden geri dönmeyecekler. Ekonomik çarkların tehlikeye girmesi sebebiyle bu kararı aldılar. Bizim de bu süreçte yapmamız gereken kendi tedbirimizi almamızdır. İktidar seçim yapabilmek için 3 unsuru bekliyor. Ekonomide iyi gidiş havası vermek, uluslararası başarı ve muhalefette çatlak. Ekonomi iyi gidiyor havası verildiğinde, Libya’da yapılan askeri müdahale ile kahramanlık havası yaratıldığında ve Millet İttifakı’nda çatlama oluştuğunda seçim yapacaklar. Bu izlenimler olgunlaştığında seçimi yapacaklardır. Erdoğan’ın bu haftaki MYK toplantısında seçimler 2023’te olacak dedi ve yeni bir seçim kanunun hazırlandığını söyledi. Eğer seçim 2023’te olacaksa neden seçim yasasını en kısa sürede hayata geçirmek için uğraşıyorsunuz? İlk fırsatta seçim yapacakları çok belli oluyor.”

KONGRENİN ERTELENMESİ SÖZ KONUSU

Koronavirüs salgını’nın siyaset üzerindeki etkileri hakkında konuşan Balbay, “Koronavirüs vakalarının artması kurultayı Nisan ayına ertelenmesini gündeme getirdi CHP merkezinde. Şu an Ağustos ayında yapılacak gibi gözüküyor ancak vakaların gidişatına göre değerlendirilir” dedi ve ekledi: “Bu süreçte Cumhur İttifakı’nın yaptıkları Millet İttifakı’nı da güçlendirecektir. Türk siyaset tarihinde her zorlama ters tepmiştir. Seçim sistemiyle yapılan zorlama da Cumhur İttifakı için iyi sonuçlanmayacaktır. Türk siyaset tarihine de ‘döner baraj’ ‘oynak baraj’ gibi kavramlar da girecek gibi gözüküyor. Kurulan yeni partilerin de büyümediklerini görüyoruz. Erdoğan’ın muhatap alması sebebiyle bir yer edindiklerini ancak büyüme gösteremediklerini görüyoruz. İYİ Parti, Demokrat Parti ve yeni partiler ile üçüncü bir ittifak olur mu söylemleri de boş gözüküyor. DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin de varlıklarını koruyacakları ancak büyüme gösteremeyeceğini öngörüyorum. Çok ilginç bir kavşaktayız, iktidardan bir çekilme var ancak herhangi bir partiye bir yönelme yok. Açıkçası CHP’ye de bir yönelme yok. Bu iktidardan yüzde 10 çekildi diye görüyorum ancak çekilenler blok bir yere görülmedi. Erdoğan bu çekilmeleri biliyor. Daha önce de bu çekilmeler olmuştu ancak Erdoğan onları tekrar kendine yöneltebilmişti. Şimdi o dönemden biraz daha fazla bir çekilme var. Şimdi onların tekrar nereye yöneleceğini göreceğiz. Ekonomi yeşerirse bu yön yine AK Parti’ye yönelir ancak böyle bir ümit de yok. AK Parti henüz kendini iktidara götüreceği yolu belirleyemedi. Süleyman Soylu ile ilgili yaşananlar da çok yansıma da farklı boyutu var.”

HİÇBİR SİYASİ TALEBİM OLMAYACAK

CHP’de salgının ardından Türkiye’ye yeni bir öneriyle çıkma fikri olduğunu belirten Balbay, kurultayda genel başkanlığına aday olup olmayacağı sorusuna da net yanıt verdi:

“Yeni dönemle ilgili çalışmalar sürüyor. Yeni dönemdeki değişime hitap edecek bir çalışma var. Önümüzdeki kurultayın adı biliyorsunuz ‘İktidar Kurultayı’ olarak telaffuz ediliyor Genel Başkan Kılıçdaroğlu tarafından. Ben 7 Haziran 2015’te AK Parti’nin tek başına iktidar olma gücünü kaybettikten sonra o sürecin değerlendirilemediğini gördüğüm için bir değişim istemiştim. O zaman böyle bir beklenti oluşmayınca ben nasıl katkı koyabilirim diye çabalıyorum. Küsmek bize yakışmaz, önümüzdeki süreçten ümit üreteceğiz ve hiçbir talebim olmayacak. Hizmetkarlığım olacak, düşünce üretiyoruz. Kılıçdaroğlu şu anda çok zor bir şeyi başarıyor. Erdoğan bunu öngöremedi, Millet İttifakı’nın bir şekilde çatlayacağını düşündü. Bir sabır taşı gibi Kemal Bey, çok zor bir şeyi başarıyor. İnsanların Türkiye’yi bir başka güç yönetmesi lazım demesi lazım insanların ancak şu an o yapılamıyor. Yapılanlar başarıdır ancak yetmez, CHP üzerine oyun oynanamayan parti olması gerekiyor. Yeni bir arayışa girildiğinde bu hissedilir. Bakın Türkiye’nin yeni bir yönetime ihtiyacı var bu hissediliyor ancak CHP için yeni bir yönetim değil, yerel seçimlerde alınan başarının devamı bekleniyor.”

Etiketler
İzmir Milletvekili Mustafa Balbay