3. Kadın İşçiler Kurultayı toplandı! 'Mücadele demek, kadın demek'

Teksif Sendikası'nın düzenlediği 3. Kadın İşçiler Kurultayı Ankara'da emekçilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

3. Kadın İşçiler Kurultayı toplandı! 'Mücadele demek, kadın demek'

GERÇEK GÜNDEM - MERVE ÇOBAN/ Türk-İş'e bağlı Teksif Sendika8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bugün "Üçüncü Kadın İşçiler Kurultayı"nı topladı.

Ankara'da bir otelde gerçekleştirilen kurultay, Türkiye'nin dört bir yanından gelen 170 kadın işçinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Teksif Genel Başkanı Nazmi Irgat kurultayda yaptığı konuşmada, "2018 yılının ağustos ayında başlayan, adı konulmamış ekonomik krizi, evde, mutfakta, en çok
sizler hissetiniz. " ifadeleriyle ekonomik krizin kadınların etkisini belirtirtti.

3. Kadın İşçiler Kurultayı toplandı! 'Mücadele demek, kadın demek' - Resim : 1

Irgat, kadınlara dayatılan koşullarla “çalışma, kocana, babana muhtaç ol” denildiğini vurgulayarak "Sermaye tarafından kadın işgücü, ucuz emeğin, kayıt dışının, merdiven altı ekonominin güvencesiz ve esnek çalışmanın unsurları olarak görülmeye, ne yazık ki hala devam ediyor. Ülkemizde istihdam içerisinde yer alan, çalışan sayısı, 28 buçuk milyonken, kadın çalışan sayısı ne yazık ki, 9 milyon dolaylarında kalıyor. Bu demek oluyor ki, 20 milyondan fazlakadın çalışmıyor. Bu duruma bağlı olarak da, işsizlik oranı kadınlarımızda daha yüksek." ifadelerini kullandı ve iş hayatındaki cinsiyet eşitsizliğinin kadınlara etkilerini aktardı.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİ ÖNEMSİYORUZ

Kurultay katılımcısı kadın emekçilere seslenen Teksif Genel Başkanı Nazmi Irgat, konuşmasında kadına yönelik şiddetin engellenmesi için İstanbul Sözleşmesi'nin önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Nazmi Irgat, "Biz Teksif Sendikası olarak, sesimizi duyurabildiğimiz her yerde, din,
dil, ırk ayrımı gözetmeden, cinsiyet ayrımcılığının şiddetle karşısındayız. Tacize, baskıya, ötekileştirmeye her zaman karşı çıktık. Sadece karşı çıkmakla da kalmadık, nerede ve nekoşulda olursa olsun, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığa karşı mücadele ettik etmeye de devam edeceğiz. Bu nedenle de, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile içi Şiddetin Önlenmesine yönelik, Avrupa Konseyi sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesi’ni de son derece önemsiyorum." ifadeleriyle İstanbul Sözleşmesi'ne vurgu yaptı.

Nazmi Irgat, "Daha da önemlisi sizler, ailelerimizin temel direği, iş yaşantımızın mücadele arkadaşları, sendikamızın ise, en temel yapı taşları olmayı, aynı anda başarmış bulunmaktasınız. Çünkü mücadele demek, kadın demek. Çünkü sendikal hareket demek, kadın demek." sözleriyle sendikal mücadelede kadınların önemini vurguladı.

Etiketler
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Ankara İşçi Sendika