Gazeteci Doğan Akın'a 'Fuat Avni' davası

T24 kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın'a, "Mart 2014-Nisan 2016 arasında 108 adet Fuat Avni tweetinin haberleştirildiği" gerekçesiyle dava açıldı.

Gazeteci Doğan Akın'a 'Fuat Avni' davası

T24 kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Doğan Akın'a, "Mart 2014-Nisan 2016 arasında 108 adet Fuat Avni tweetinin haberleştirildiği" gerekçesiyle dava açıldı.

T24'ün haberine göre iddianamede, "Akın'ın örgüt ile hiyerarşik bağı olmadığının tespit edildiği, geçmişte örgüt aleyhine çok sayıda haber ve yazı yayımladığı" kaydedildi, ancak, "kast unsurunun takdiri mahkemeye ait olmak üzere, örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmek suçundan yargılama yapılması" talep edildi. İddianame ekleri arasında yer alan polis tutanağı, "Doğan Akın'ın solcu görüşle yazılar yazdığı" görüşüyle sona eriyor.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz darbe girişiminin faili olarak yargılanan "FETÖ" kadrolarınca kullanıldığı ortaya çıkan "Fuat Avni" ve türevi mahlaslarla açılan Twitter hesaplarından yapılan paylaşımları haber yapan Birgün gazetesi, Diken ve T24'ün de aralarında bulunduğu yayınlar hakkında soruşturma başlatmıştı. Konu edilen haberlerin yayınının üzerinden yaklaşık 5 yıl geçmesine karşın açılan soruşturmanın ardından ilk dava Birgün gazetesine açıldı. İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan Birgün davasının ilk duruşması, hafta başında yapıldı.

'Örgüt faaliyeti verisine ulaşılamadı'

İfadesine başvurulan T24 editörleri hakkında takipsizlik kararı verilen soruşturmanın ardından Doğan Akın hakkında açılan dava ise, İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Murat Çağlak tarafından hazırlanan iddianamede, Doğan Akın hakkında yapılan ‘araştırmanın sonunda örgüt bağını gösteren hiçbir veriye ulaşılamadığı’, şu ifadelerle dile getirildi:

"İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünün 20/05/2019 tarihli yazısı ekinde gönderilen rapora göre; Bylock, Bank Asya hesap hareketleri, örgütün tepe yönetimi ile irtibat, örgüt ile iltisaklı vakıf, dernek üyelikleri, SGK kayıtları gibi hususlar ile ilgili yapılan sorgulamada şüphelinin FETÖ/PDY hiyerarşik yapısına dahil olarak faaliyet gösterdiğine dair herhangi bir veriye ulaşılamamıştır."

İddianamenin devamında, banka hesapları da incelenen Doğan Akın hakkında Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) gönderdiği CD ve rapora dayanılarak "şüphelinin 2013 yılı sonrasında örgütle iltisaklı kişilerle mali ilişki içinde olmadığı" belirtildi.

T24 yayınlarından örnekler

İddianamede, ifadesinde "Fuat Avni" tweetlerinin siyaset, parlamento, basın, kamuoyu ve sosyal medya gündeminin üst sıralarında olduğunun altını çizen Doğan Akın'ın; "bürokrasideki Gülen cemaati kadrolaşmasına, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan'ın telefonlarının bu kadrolarla dinlendiğine, eski Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in cemaat soruşturması yürüttüğü için hedef alınarak tutuklandığına, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın cemaat yayınlarında iftiralarla hedef alındığına" ilişkin olarak T24'te 2010 yılı başından itibaren yayımlanan çok sayıda yazı ve haberlere işaret ettiğine de vurgu yapıldı.

2014-2016 arası için T24'e dava açan başsavcılığın 'Fuat Avni' iddianamesinin tarihi 2017!

T24'ün avukatı Taylan Tanay da, Mart 2014-Nisan 2016 arasındaki tweetleri haberleştirdiği için T24'e dava açan İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın kendisinin "Fuat Avni" hesabını kullanan örgüt üyeleri hakkında düzenlediği iddianamenin tarihinin 16 Ocak 2017 olduğuna işaret etti.

Tanay'ın, T24 yayınlarının yanı sıra, soruşturmaya konu dönemde "FETÖ/PDY terör örgütünün kabulüne ilişkin bir yargı kararı bulunmadığına" da dikkat çektiği dilekçesinin özetlendiği iddianamenin "Netice ve Talep" bölümünde şöyle dendi:

"... İnternet sitesinde yukarıdaki yayınlar devam ederken şüpheli Ahmet Doğan Akın'ın Genel Yayın Yönetmeni ve sitenin sahibi olduğu, şüphelinin konumu itibarıyla bilgisi dışında örgüt hesabının yukarıda belirtilen paylaşımlarının sitede yayımlanamayacağı, bu haliyle internet sitesindeki örgüt hesabının paylaşımlarının yayınlanmasından şüphelinin sorumlu olduğu sonucuna varılmıştır. Şüpheli ile ilgili yapılan diğer tespitler dikkate alındığında, şüphelinin terör örgütü ile hiyerarşik bağı olmadığı tespit edilmiş, geçmişte örgüt aleyhine çok sayıda haber ve yazı yayımladığı belirtilmiştir.

Toplanan deliller uyarınca kast unsurunun takdiri mahkemesine ait olmak üzere şüphelinin 'örgüte üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek örgüte yardım etmek' suçundan yargılanması gerektiği kanaatine varılmıştır."

Polis raporundan: Solcu bir görüşle yazıyor

İddianame eklerinde yer alan ve emniyet tarafından düzenlenen açık kaynak taramasına ilişkin araştırma tutanağında, Akın'ın çok sayıda yazısı da mercek altına alındı. Tutanak, "Açık kaynaklardan yapılan sorgulamalarda Doğan Akın isimli şahsın çok sayıda köşe yazısı olduğu görülmüş ve bahse konu yazılarına ait ekran görüntüleri çıkarılmıştır. Şahsın köşe yazılarında daha çok siyasi olayları ele aldığı ve solcu bir görüşle yazılarını yazdığı görülmüştür" görüşüyle sonlandırıldı.