Kılıçdaroğlu: Asgari ücrete yapılması gereken zam en az...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında asgari ücrete zam oranı hakkında konuştu.

Kılıçdaroğlu: Asgari ücrete yapılması gereken zam en az...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında asgari ücrete zam oranı hakkında konuştu.

Kılıçdaroğlu'nun asgari ücret ile ilgili açıklamaları şöyle:

Toplumun her kesiminin sorunu var. Belli kesimlerindeki sorunlar giderek ağırlaşıyor. Biri de çiftçiler. Kendi toprağına, kendi halkına o kadar yabancılaşmış ki toprağa basarken galoş giyiyor.

Bana bağdayı tanımazsın diyor. Sen badem unuyla besleniyorsun. 2002 yılında kişi başına düşen buğdağ üretimi 294 kilogram, 2019'da 244 kilogram. Mülteciler hariç.

Senin dünyadan haberin bile yok. 2002'de 93 milyon dekarda buğdağ ekimi vardı. 2018'de 73 milyon dekara düştü. Bir ülkeyi temsil eden bir zat tarım şurasında doğru bilgiyi vermiyor. Çiftçilerimize 137 milyar destek sağladık diyor. Ben söyleyeyim 140 milyar 565 milyar.

Ödenmesi gereken 317 milyar lira. Çiftçinin alacağı 176 milyar lira. Sanki çiftçi bu numaraları yutacak. Galoş takmadan git bir bak bakalım. Panzerle falan girecektir herhalde. Ciddi bir sorun işsizlik. İzmir'de tesis açılışında genç bir kadın çocuklarım aç dedi. İş istedi. Saraydakiler acaba biliyor mu? İşsizliğin tüm kötülüklerin anası olduğunu, işszlerin ruh yapısını biliyorlar mı?

Beyefendi kalkmış açıklama yapıyor. Kabahat niye okudun? Okumasaydın işsiz kalmayacaktın. İşsizliğin sorumlusu da işsizler oldu. Bunlar memleketi yönetiyorlar. Hangi akılla yönetiyorlar? 17 yıldır memleketi yönetenler cumhuriyet tarihinin en büyük işsizliğinden sorumludur.

İşsizlere sesleniyorum. Önümüzde seçimler var. Bunlara oy verirsen iki elim yakanda olacak. Ben senin evladının hukukunu koruyorum. Sonra diyeceksin iş. Beyefendinin keyfi yerinde. Cebi dolar dolu.

ASGARİ ÜCRET

Önümüzde Aralık geliyor. Asgari ücret belirlenecek. Bunlar vergiye, cezaya, harçlara yüzde 22,58 zam yaptılar. Asgari ücrete en az yüzde 22.58 zam yapmaları, refahtan da pay vermeleri lazım. Bunların takipçisi olacağım.

İşsizlik gerçekten felakettir. Medyanın pek çok kısmı kumpas haberiyle uğraşırken Evrensel Gazetesi bir haber yaptı. "Belediyeye iş istemeye gitti kolu kırıldı"

Belediye başkanına iş istemeye gidiyorsunuz, güvenlikçiler dövüyor, kolunuzu kırıyorlar. Kardeşiniz kanser hastası, kemooterapi görüyorlar.

Böyle bir olay CHP'li belediyede olsaydı günün 24 saatinde havuz medyası bunu verirdi.

Televizyon kanalları CHP'yi günlerce tartıştılar. Tartıştın da ne oldu CHP kapı gibi duruyor. Vatandaşın derdiyle ilgileneceğiz. İcra dairelerinde 21 milyon dosya var. Kişi başı aylık geliri 673 liranın altında olan kişi sayısı 8 milyon kişi.

673 lirayla bir gün geçin. Bin liranın altında aylık alanlar: Emekli, dul, yetimler. SGK'nın 2019 Eylül tarihli bin liranın altında alanlar 843 bin. Bizim rakamımız değil bunlar.

Bir paralel devlet kuruldu. Bunu da herkesin bilmesini isterim.

Bu rakamları sadece AK Parti'ye oy veren vatandaşlarım için açıklayacağım. Erdoğan hükümeti ne kadar faiz ödüyor? 2019'un 10 ayında saniyede 3 bin 362 lira. 596 dolar. 1 dk 201 bin 735 lira. 35 bin 768 dolar.

Bir saatte ödenen faiz 12 milyon 104 biin 44 lira. 2 milyon 146 bin 124 dolar. Bir günde 290 milyon 499 bin 365 lira. Dolar bazında 51 milyon dolar. Ayda ödenen faiz 8 milyar lira. 1 milyar 545 milyon 209 bin 370 dolar. AK Parti'ye oy veren kardeşlerim bu rakamları hafızalarının bir yerinde tutsunlar. Vicdanlarının da bir yerinde tutsunlar.

Borçlanma genel müdürlüğü niçin kuruldu? Osmanlı'nın son dönemindeki Duyun-u Umumiye gibi. 30 gün çalışan bir asgari ücretli 2020 lira alıyor.

Kim getirdi memleketi bu hale? Dış güçler mi? Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni Londrada'ki bir avuç tefeciye faiz öder hale getirdiniz. Bütün bunları düzelteceğiz. Türkiye'yi tefecilere mahkum olmaktan da kurtaracağız.

Etiketler
Asgari Ücret Kemal Kılıçdaroğlu