'İranlılar yaptırımlar nedeniyle ilaçlara ve tıbbi aletlere ulaşamıyor'

İnsan Hakları İzleme Örgütü, İran'a ABD'nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle İranların hayati tıbbi malzemelere ulaşamadığını duyurdu.

'İranlılar yaptırımlar nedeniyle ilaçlara ve tıbbi aletlere ulaşamıyor'

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Trump yönetiminin Tahran'a uyguladığı yaptırımlar nedeniyle halkın kemoterapi ilaçları gibi hayat kurtaracak bazı ilaçlara ulaşamadığını açıkladı.

ABD yönetimi ise yaptırımların "ilaç ve tıbbi aletleri" kapsamadığı konusunda ısrarcı.

Örgütün yayınladığı son rapora göre, ithal edilen ilaçların çoğu da nadir görülen hastalıkların yanı sıra çoklu kanser türlerinin tedavisi için kullanılıyor. İran Gıda ve İlaç İdaresi tarafından Mart ve Kasım 2018 arasındaki dönemde yayınlanan ithal ilaçların listesini analiz eden İnsan Hakları İzleme Örgütü, toplam 433 ilacın bulunduğu listedeki en az 240 ilacın Dünya Sağlık Örgütü'nün de (WHO) temel ilaç listesinde yer aldığını söylüyor.

Euronews'in haberine göre, İran Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihazlar Ofisi Başkanına göre, ülkenin tıbbi ekipmanının yüzde 70'i ithal ediliyor. İthal edilen ekipman arasında Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) ve tarama cihazlarının yanı sıra hastane yatakları gibi elektronik cihazlar bulunmakta.

"Yaptırımlar hastaların gereksiz yere acı çekmelerine neden oluyor"

İnsan Hakları İzleme Örgütü ayrıca ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımların, nadir hastalıklardan musdarip olan İran vatandaşlarının ilaçlara ulaşamadığı için gereksiz yere acı çekmelerine neden olduğu uyarısında bulunuyor. Örgüte göre lösemi, epidermolizis bullosası (EB, kırılgan, kabarık cilde neden olan bir hastalık türü), epilepsi ve İran-Irak savaşı sırasında kimyasal silahlara maruz kalınmasından kaynaklanan kronik göz yaralanmaları olan hastalar bu gruba dahil.

Yaptırımlar İran ekonomisini de doğrudan etkiliyor

ABD Başkanı Donald Trump, 14 Temmuz 2015'te Avusturya'nın başkenti Viyana'da P5+1 (ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya) ile İran arasında imzalanan ve 16 Ocak 2016'da yürürlüğe giren Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşmadan çekildiklerini ve İran'a yönelik yaptırımların yürürlüğe sokulacağını duyurmuştu.

Trump'ın kararının ardından ABD Hazine Bakanlığından, İran'a yönelik ilk yaptırım paketinin 6 Ağustos'ta, ikinci yaptırım paketinin ise 4 Kasım'da devreye gireceği bildirilmişti.

Yaptırımlar İran'ın ana gelir kaynağı olan petrolü vururken İran Riyali'nin değerinde düşü görüldü. Ayrıca, yabancı firmaların bir kısmı bu ülkedeki yatırımlarını geri çekmek zorunda kaldı.

Etiketler
İnsan hakları İran