Çin: Bağımsız bir devlet Filistin halkının hakkı

Çin’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Zhang Jun, bağımsız bir devlet kurmanın, Filistin halkının yoksun bırakılamayacağı bir hak olduğunu söyledi.

Çin: Bağımsız bir devlet Filistin halkının hakkı

Zhang Jun yaptığı açıklamada, uluslararası toplumun iki devletli çözüm planına destek vermesi gerektiğini belirtti.

Çin’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Zhang Jun, Filistin sorununun Ortadoğu’daki krizlerin kaynağı olduğuna dikkat çekerek, bu soruna gereken önemin verilmesinin önemini ifade etti.

Filistin-İsrail barış görüşmesinin bir an önce başlatılmasının önümüzdeki en acil görev olduğuna işaret eden Zhang, yeni yerleşim merkezleri inşasının ve masum sivillere yönelik şiddet eylemlerinin durdurulması gerektiğini de sözlerine ekledi.

“Gazze ablukası kaldırılmalı”

Zhang, Filistin ve İsrail’in vergi meselesini müzakere yoluyla çözmesi ve Gazze’ye yönelik ablukanın bir an önce kapsamlı şekilde kaldırılmasından yana olduklarını vurguladı.

Çin, Filistin’de istikrar ve kalkınmanın sağlanması için ekonomi, finans, kültür, eğitim ve sağlık gibi alanlarda Filistin’e destek vermekle kalmıyor, uluslararası arenada Filistin davasının sesini duyurmasını sağlıyor. Son olarak Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, Eylül ayında BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Ortadoğu ve Körfez bölgesindeki durum için üç öneride bulunmuştu.

Rusya da kısa süre önce “Körfez Bölgesi Toplu Güvenlik Düşüncesi”ni yayımladı. Bu belgeye de değinen daimi temsilci Zhang Jun, Çin’in Ortadoğu bölgesinde barış ve güvenliğin gerçekleştirilmesine yararlı olan tüm diyalog çağrılarını olumlu karşılayarak taraflarla iletişimi koruyacağını belirtti.

Zhang Jun, Çin’in eskide olduğu gibi anlaşmazlığın diyalog ve müzakere yoluyla çözülmesi, uluslararası iş birliği yoluyla tehditlere müdahale edilmesi için çaba göstereceğini, dolayısıyla uluslararası barış ve güvenliğe katkıda bulunacağını kaydetti. (Çin Uluslararası Radyosu)

Etiketler
Filistin Birleşmiş Milletler