Eren Erdem'in avukatları: Derhal tahliye bekliyoruz

2018’den beri Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan CHP PM üyesi gazeteci yazar Eren Erdem'e Yargı Paketi ile Yargıtay yolu açıldı

Eren Erdem'in avukatları: Derhal tahliye bekliyoruz

Yaklaşık 500 gündür Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan CHP Parti Meclis üyesi Eren Erdem için Yargıtay yolu açıldı.

Cumhuriyet'ten Leyla Kılıç'a konuşan Erdem’in avukatı Onur Cingil, Yargı Reformu paketinin Resmi Gazete’de yayılanlamasının ardından Erdem için Yargıtay yolunun açıldığını belirterek, “Paket meclisten geçer geçmez tahliye dilekçemizi sunmuştuk bugün yineleyeceğiz” dedi.

TUTUKLULUĞA SON VERİLMELİ

Yargı Paketinin içerdiği unsurlarla Eren Erdem’in tutukluluğuna son verilmesi gerektiğini kaydeden Cingil, “Dosyamız İstinaf Mahkemesi’nde ve Yargı Paketi’nden önceki durumda dosya İstinaf Mahkemesi’nin kararı ile kesinleşecekti. Fakat bize Yargıtay yolu açıldı. Buna göre İstinaf Mahkemesi kararı ne olursa olsun bir de Yargıtay incelemesinden geçecek. Bu da epey bir süre demek. Eren Erdem’in infazına zaten 10 ay kaldı. Bu süreyi tutuklu geçirmesi kabul edilemez. Tahliye talepli dilekçemizi verdik, Eren Erdem’in derhal tahliye edilmesini bekliyoruz” dedi.

"DERHAL TAHLİYE BEKLİYORUZ"

Yargı Paketi ile gelen somut delil kavramına da değinen Cingil, “Eren Erdem’in tutuklu kalması için kuvvetli suç şüphesi, kaçma ve delilleri karartma ihtimali değil somut delil aranacak. Böyle bir şey de dosyada mevcut değil. Bu sebeple de Erdem’in derhal tahliye edilmesi gerekmekte. Tabi her zaman söylediğimiz gibi Eren Erdem’in reforma da pakete de ihtiyacı yoktu. Zaten hiç tutuklanmamalı, tutuklandıktan sonra da bu zamana kadar defalarca tahliye edilmeliydi. Ama tahliye edilip birkaç saat sonra alakasız bir mahkeme tarafından tekrar tutuklanması ile zaten dosya net bir şekilde anlaşılmıştı” diye konuştu.

"SÜREÇ BAŞINDAN SONUNA SİYASİ İLERLEDİ"

Eren Erdem için sürecin haksız ve hukuksuz bir şekilde yürütüldüğünü anlatan Onur Cingil, “Süreç maalesef başından bu yana hukuki bir süreç olarak ilerlemiyor. Yargılamanın başından beri hakkında tek bir delil vardı o da gizli tanık beyanı. Gizli tanık daha ilk celsede, kendisini savcının yönlendirdiğini söyledi. ‘Bana iplik fabrikası vaat ettiler’ diye iktidarı adres gösterdi, gizli tanık tüm beyanlarını inkar etti ve bu tek delil de çöktü. Buna rağmen Eren Erdem hala tutuklu. Dosyada Erdem’den fazla hapis cezası alan tahliye edildi, Erdem’den daha fazla hapis yatacak sanık ise hiç tutuklanmadı. Süreç başından sonuna siyasi ilerledi” ifadelerini kullandı.

TAHLİYE DİLEKÇESİ VERİLDİ

Onur Cingil ve Erdem’in diğer avukatlarınca verilen tahliye dilekçesinde bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Yargı Paketi işaret edilerek, “Eren Erdem, 29 Haziran 2018 tarihinden bu yana 500 günü aşan bir süredir hukuka aykırı biçimde tutuklu olarak yargılanmaktadır. Müvekkil hakkında verilen hüküm onansa dahi kalan yata süresi 10 ay kadardır. Hal böyle iken, 24.10.2019 tarihinde resmi gazetede yayımlanan 7188 kanun no’lu kanun ile 5271 sayılı Kanunun 286'ncı maddesine eklenen 3. Fıkra çerçevesinde Müvekkilin dosyası bakımından temyiz incelemesi yapılacaktır. İşbu tarih itibariyle ise, istinaf incelemesi dahi neticelenmemiştir. Daha önce 21/10/2019 tarihinde dosyaya sunmuş olduğumuz dilekçede de belirttiğimiz üzere, işbu tutukluluk hali, ‘uzun tutukluluk’ ya da ‘bir tedbir olan tutukluluk halinin cezalandırmaya dönüştürülmesi’ hususlarında emsal teşkil eder bir noktaya gelmiştir. Zira, ülke çapında yürütülmekte olan yargılamalarda, tutukluluk durumu bakımından Müvekkil ile benzer durumda tek bir kişi dahi bulunmamaktadır” denildi.

GİZLİ TANIK İFADESİNİ ALAN AYDOĞDU İSTİFA ETTİ

Onur Cingil, Erdem’in dosyası kapsamında gizli tanığın ifadesini alan o dönemde İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili olan Fuzuli Aydoğdu'nun Hâkimler ve Savcılar Kurulu Genel Sekreterliği görevinden istifa ettiğini belirterek, “Gizli tanığın ifadesini alan ve soruşturmayı başlatan o tarihteki İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Fuzuli Aydoğdu'nun Eren Erdem ile ilgili tahliye talebinde bulunduğumuz dakikalarda görevinden istifa ettiği gazetecilerden son dakika haberi olarak geldi. Dosyamızla ilgili olarak sürekli bazı gelişmeler olmakta, bunun dosyamızla ilgili olup olmadığı da bizim için merak konusu” dedi.

Etiketler
Yargı reformu Yargıtay Cezaevi Eren Erdem