Foça Belediye Başkanı Gürbüz'den çevre felaketi hakkında açıklama

Foça Gencelli sahilinde, 2018 Eylül ayında meydana gelen çevre felaketinin bir benzerinin yaşanması, Foçalıları isyan ettirdi.Kaynak: Başkan Gürbüz'den Foça'daki çevre felaket hakkında açıklama

Foça Belediye Başkanı Gürbüz'den çevre felaketi hakkında açıklama

Foça Belediye Başkanlığı, Cumhuriyet Halk Partisi Foça İlçe Başkanlığı, Foça Kent Konseyi Başkanlığı ve Foça Çevre Platformu ve Yeni Foça Forum; Yeni Foça Gencelli sahilinde meydana gelen kirlilik için 30 Eylül Pazartesi öğle saatlerinde, Foça Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduktan sonra, olayın meydana geldiği yerde basın açıklaması yaptı.

Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Cumhuriyet Halk Partisi Foça İlçe Başkanı Baran Gezmiş Yıldırım, Foça Kent Konseyi Başkanı Özlem Duvan Temizel, Foça Çevre Platformu ve Yeni Foça Forum üyeleri ve çevreciler, çevre felaketi karşısında yaşadıkları kaygı, üzüntü ve tepkilerini dile getirdi.

Yetkilerimizi kullanacağız

5393 Sayılı Belediyeler Kanunu’na göre, Belde halkının huzur, esenlik ve sağlığı için gereken önlemleri almak görevi ile yükümlü olduklarının altını çizen Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz; ‘‘Türkiye’nin ve İzmir’in en güzel ilçelerinden biri olan Foça’nın doğasının katledilmesine seyirci kalamayız. Bu kirlilik geçen sene de yaşanmıştı. Buradaki temizlik çalışması, 40-50 kişi ile göstermelik biçimde yapılıyor. Asıl önemli olan çevre felaketini hiç yaşatmamaktır. Foça’nın turizmi baltalanmaktadır. Burada yaşayan insanlar var. Denize, çevre ve insan sağlığına değer veren bir belediye var. Biz her sene bu sıkıntıları çekmek zorunda değiliz. Bu felaketin sorumlularının yargılanmasını istiyoruz. Çevre ve toplum sağlığını tehdit eden faktörlerin tamamen ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz.’’dedi.

Basın açıklaması:Merhaba, Gencelli bölgesinde yaşanan son gelişmeler; 25 Eylül 2018 Çarşamba sabah erken saatlerde tüm bölgede genizleri yakan bir petrol kokusu yayıldı, Yeni Foça’dan Çakmaklıya kadar olan geniş bir bölgede hissedilen bu kaynağı belirsiz koku bölgede yaşayan insanlar tarafından sosyal medyada paylaşılmıştı. Her geçen gün artan koku hakkında resmi bir açıklama yapılmaması kokunun kaynağının belirsiz olması bölge insanlarını giderek endişeye sevk etmiştir. Zaman zaman farklı bölgelerde çekilen fotoğraflar denizde kaynağı belli olmayan bir sızıntıyı belgelemekteydi. Bölgede balıkçılardan gelen bilgiler de durumu teyit etmekteydi. 29 Eylül günü nihayet petrol atığı olduğu tahmin edilen kirlilik Gencelli sahiline vurunca bölge halkının günlerdir şikâyetçi olduğu kokunun bu kirlilikten kaynaklandığı anlaşıldı. 25 Eylülden beri halkın şikâyetlerine kayıtsız kalan resmi makamlar 29 Eylül itibarı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri nezaretinde NRC firması deniz temizleme çalışmalarına başladı. Görüşmelerimiz sonucunda kesin bir bilgiye halen ulaşılmış değildir. Çeşitli söylentiler arasında bazı endüstri şirketlerinin arıtma depolarının taştığı ifade edilmiştir ancak teyide muhtaçtır. 30 Ağustos 2018 günü bölgede yaşanan petrol faciası için o dönemde önlemlerin yetersiz olduğu bizler tarafından ifade edilmiş, böylesine hassa bir bölgede alınması gereken önlemler basına yansımıştı. Çevre kirliliği konusunda hassas bölge olan Aliağa - Foça bölgesinde 24 saat esası ile havadan kontrol sistemleri dahil acil durumlarda kullanılmak üzere ekip ve ekipman bulundurulması gerekirken görüldü ki halen herhangi bir önlem alınmamış ve bölge kaderine terk edilmiş durumdadır. Geçtiğimiz aylarda cüruf alanında meydana gelen yangınlar için hem STK’lar hem de Foça Belediyesi suç duyurusunda bulunmuştu. Bu güne kadar bu suç duyurularının neticesine dahi ulaşamadık. Yıllardır ifade ettiğimiz gibi bölgede bir acil eylem planı hazırlanmalı, bölgede yeni tesislere izin verilmemeli, mevcut tesisiler rehabilite edilmeli ve sürekli kontrol altında tutulmalıdır. Bölgedeki hava ölçüm istasyonlarının verilerine ulaşılamamaktadır, ya da halktan gizlenmektedir. Bölgede giderek artan kirlilik canlı hayatını tehdit eder hale gelmiştir. Önlem alınması için toplu ölümlerin mi olması beklenmektedir. Aliağa sanayi bölgesi bir İKLİM SUÇ MAHALLİDİR. Aliağa temizlenmeden İzmir temizlenmez.