CHP'den veri tepkisi: AKP SGK’yı bataklığa sürüklüyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 'SGK 9 ay boyunca kendi tabanında yer alan verileri açıklamayarak kendi güvenirliğine gölge düşürmüştür.' ifadelerini kullandı.

CHP'den veri tepkisi: AKP SGK’yı bataklığa sürüklüyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, yaptığı açıklamada istihdam verilerini ve SGK'nın içinde bulunduğu durumu değerlendirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba'nın açıklaması şöyle oldu:

"Türkiye ekonomisinde ki daralma ve istihdam kaybı her geçen gün artamaya devam etmektedir. İşsizlik ve yoksulluk kıskacında kıvranan vatandaşlarımız geçimini sürdürmek adına işgücüne katılmak isteseler de ne yazık ki istihdam hakkından yararlanamamaktadır.

İŞKUR’un açıkladığı Temmuz ayı verilerine göre İŞKUR’a kayıtlı toplam işsiz sayısı bir yıl içerisinde devasa boyutlara ulaşmıştır.

İŞKUR verilerine göre bu yılın Temmuz ayında kayıtlı işsiz sayısı 4 milyon 39 bin 541 kişiye yükselmiştir. Geçen yılın aynı ayına göre bu oran 2 milyon 670 970 kişi idi. Bir yıl içerisinde İŞKUR’a işsizlik kaydı yaptıran sayısında ki artış 1 milyon 369 bin kişiye yükselmiştir. Yani ülkemiz de bir yıl içerisinde kayıtlı işsiz sayısı 1 milyon 369 kişi olmuştur.

2019 Ocak verilerine göre kayıtlı işsiz sayısı 3 milyon 775 bin kişi iken, 7 ayda İŞKUR’a istihdam başvurusunda bulunan kişi sayısı ise 264 bin kişi artmıştır. İktidar her ne kadar istihdam yaratmada başarılı olduğunu iddia etse de İŞKUR’un resmi verileri iktidarın açıklamalarını yalanlamaktadır. İktidarın tek bir başarısından söz etmek gerekirse oda istihdam yaratmada ki beceriksizliğidir.

SGK krizin bedelini ancak 9 ay saklayabildikten sonra açıklayabildi

SGK 9 ay boyunca kendi tabanında yer alan verileri açıklamayarak kendi güvenirliğine gölge düşürmüştür. SGK’ nın bunca zamandır herhangi bir veri paylaşmamasının asıl nedeninin krizin boyutlarının topluma yansımaması ile ilgili olduğu çok açık ve nettir. Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki SGK verileri açıklamayarak iktidarın baskısı ve tehdidi altında kalmıştır.

SGK 9 ay sonra açıklamış olduğu veriler de bile krizin boyutunu saklayamamış bir nevi kabul etmek zorunda kalmıştır. Verilere göre;

2018 Mayıs ayında 20 milyon 547 bin 739 olan sigortalı sayısı Mayıs 2019 yılında 20 milyon 218 bin 472 kişiye gerilemiş yani sigortalı sayısı 327 bin kişi azalmıştır. Lakin SGK’nın verileri 9 ay gibi bir süre ile gecikmeli açıklaması bu oranların ne kadar doğru olduğu ile ilgili aklımızda şüpheler uyandırmaktadır. SGK bundan sonra veri açıklamalarını aylık düzenli olarak yapacak mıdır ya da SGK’dan yine yeni bir veri akışını alabilmek için yine bir 9 ay mı bekleyeceğiz hep birlikte göreceğiz.

AKP SGK’yı bataklığa sürüklüyor

Açıklanan verilere göre diğer bir dikkat çekici husus SGK gelir ve giderlerinde ki uçurumdur. 2016 yılında SGK gelir gider açığı 20,6 milyar TL iken bu oran bu yılın açıklanan ilk 5 aylık verisine göre 20,2 milyar TL’ye yükselmiştir. Yüksek ihtimalledir ki sene sonunda bu oran 2016 yılının toplam verisini geride bırakacaktır.
Ayrıca 2018 yılında toplam gelir gider açığı 15,7 milyar TL iken bu oran 2019 yılının sadece ilk 5 ayında 4,5 milyar TL artmış ve 20,2 milyar TL olmuştur.
Açıklanan resmi verilere göre tablo gayet açık ve nettir, AKP iktidarı her geçen dönem SGK’yı borç batağına sürüklemeye devam etmektedir.
AKP iktidarından artık istihdam yaratmasını işsizliği azaltmasını yoksulluğu bitirmesini beklemek hayalden başka bir şey değildir."


Etiketler
Veli Ağbaba