Bafalılar 'Ilbıra Dağı' için toplandı

Milas’a bağlı Bafa Mahallesi’nde yaşayan yöre halkı toplantıyla bir araya gelerek, Ilbıra Dağı’nda başlatılan madencilik faaliyeti ve ağaç kesimi konusundaki ortak endişelerini konuştu.

Bafalılar 'Ilbıra Dağı' için toplandı

Milas’ta doğal yaşama ev sahipliği yapan, yöre halkı arasında “Kocadağ” olarak tabir edilen Ilbıra Dağı’ndaki maden faaliyeti, Bafalıları harekete geçirdi. Ilbıra Dağı’nda maden sahası olarak belirlenen alanda başlayan ağaç kesimine tepki gösteren yöre halkı, Bafa’daki Atatürk Parkı’nda bir toplantı yaptı.

Ilbıra’daki madencilik konusu ve çevreye verdiği zararın önüne geçilebilmesi için yapılması gerekenlerin konuşulduğu toplantıya; CHP Milas Belediye Meclis Üyesi Mehmet Ateş, Bafa Mahallesi Muhtarı Kerim Tekin, Bafalılar ve Bafa’da yaşayanlar katıldı.

Bölgedeki maden faaliyetleri hakkında edinilen bilgileri açıklayarak bir konuşma yapan Bafalı gazeteci yazar Abdullah Gürgün, Avukat Mutlu Çakır’ın yöre halkı adına hazırladığı açıklamayı okudu.

ILBIRA DAĞI’NDAKİ AĞAÇ KATLİAMI HAKKINDA!

“Ilbıra Dağı’ndaki Ağaç Katliamı Hakkında” başlığı taşıyan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Ilbıra Dağı’nda 10.00 hektar sahayı kapsayan alanda boksit madeni ruhrastının Eti Maden’e aitken, 2000’li yılların ilk yarısında Şikago merkezli Amerikan United Gem Ltd. şirketinin ortak olduğu Milenyum Madencilik Ltd. Şti. faaliyetleri ve ağaç kesim işleri gözle görülür hale gelmiştir. Bu firmanın yanı sıra Ilbıra Dağı’nda boksit ve diaspor madeni için de ön izin alınmış ve kesin izin bekleyen başka firmaların da olduğu ispat edilmiştir. Bu firmaların aldığı bazı raporlara ulaşıldığında Ilbıra Dağı’nın tamamen maden sahası ilan edildiği ve maden için de ağaçların kesileceği anlaşılmaktadır. Bu noktada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na yazı ile soru sorularak verilen tüm ruhsatlar ve izinlerin istenilmesi gerekmektedir. Orman Bakanlığı ve Bölge Müdürlüğü’ne yazı yazılarak aktif denetim talep edilmesi ve varsa kesim izinlerinin iptali talep edilmelidir. Bunun yanı sıra sivil toplum kuruluşlarına yazılar yazılarak durum bildirilmeli ve kamuoyu uyarılmalıdır. İdari davaların açılması konusuna gelince; Enerji Bakanlığı’nın cevabı beklenilip ruhsat ve ön izinlerin iptali için dava açılması mümkündür. Ancak şuan ki kesimlerin durdurulması için yürütmeyi durdurma istemli iptal davası ivedi olarak açılabilir. Davayı vatandaşlar, dernekler, muhtarlıklar açabilir. Toplumsal duyarlılık ortaya konulursa, olası bir ağaç katliamı önlenebilir. Bir ağaç kurtarmak bir can kurtarmaktır. Bir orman kurtarmak bir toplumun geleceğini, çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğini kurtarmak demektir. Anayasa ve kanunlar Bafalının, orman köylüsünün yanındadır. Yaşamın yanındadır. Şimdi bu kanunları, uygulayıcılara hatırlatma zamandır. Sadece yasal yollar kullanılarak, hak arama yolları kullanılarak yaşamı, Bafa’yı, Ilbıra’yı, ormanı ve geleceği savunmak için şimdi bir araya gelmek ve bir arada durmak zorundayız.”

BAFALILAR ILBIRA’YI KORUMAK İSTİYOR

Açıklamanın ardından vatandaşlara söz verilen toplantıda, madencilik faaliyetlerine karşı olunmadığının altı çizilerek, Ilbıra’daki madencilik faaliyetinin ağaçlar kesilerek açık değil, galeri sistemiyle ağaçlar kesilmeden yapılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Maden ruhsatlarına dayanarak görüş bildiren Bafalılar, bin bir çeşit bitkiye ve ağaca ev sahipliği yapan, hayvanlara yuva olan ve su kaynaklarını koruyan Ilbıra’nın delik-deşik olmasına karşı olduklarını belirtti.

BAFALILAR YETKİLİ KURUMLARDAN AÇIKLAMA BEKLİYOR

Gürgün’ün konuşmasının ardından açıklamalarda bulunan Bafalı Ali Özgür, konuyla ilgili olarak orman müdürlüğüyle görüştüğünü belirterek, “İlk aldığım bilgilere göre Milenyum Metal Madencilik adlı şirketin yüzeysel arama için rahsat aldığını, Orman Bakanlığı’na kesim için 300 dönümlük bir alan için başvuru yaptığını ve 4 ayrı parselde 150 dönümlük bir alanda bakanlık tarafından şirkete ağaç kesim izni verildiğini öğrendim. Geri kalan 150 dönüm için ne zaman izin verilip/verilmeyeceği henüz belli d eğil.” diye konuştu.

Yetkili kurumlardan ve maden şirketinden açıklama beklediklerini söyleyen Bafalılar, Ilbıra Dağı’nda bulunan zeytin ağaçlarının tek geçim kaynakları olduğuna dikkat çekerek, maden sahası ilan edilen alandaki faaliyet hakkında büyük endişe duyduklarını dile getirdiler.

Bafa’da yıllarca öğretmenlik yaptığını hatırlatan CHP Milas Belediye Meclis Üyesi Mehmet Ateş, Bafalıların haklı taleplerinin farkında olduğunu ve bu konuda Milas Belediyesi olarak yapılması gerekenleri yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Toplantı sonunda, bölgedeki endişelerin bertaraf edilmesi için hazırlanacak yol haritası konusunda çalışması planlanan Bafa-Ilbıra Platformu’nun kurulmasına ve imza kampanyası başlatılmasına karar verdi.

Etiketler
Maden