Gürer: Kıbrıs Gazilerine yapılan kömür yardımı kesildi

CHP'li Gürer’in Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle, ‘2018 yılında Niğde ilinde yapılan kömür yardımlarına ilişkin’ sunmuş olduğu yazılı soru önergesine Bakandan yanıt geldi.

Gürer: Kıbrıs Gazilerine yapılan kömür yardımı kesildi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle, ‘2018 yılında Niğde ilinde yapılan kömür yardımlarına ilişkin’ sunmuş olduğu yazılı soru önergesine Bakan Selçuk’tan yanıt geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine yanıt veren Bakan Selçuk, Niğde ilinde 2018 Kömür Döneminde Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında 20.550 haneye 28.250 ton kömür dağıtımı yapıldığı bilgisini verdi.


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2018 yılı Mayıs ve Haziran ayında sosyal yardım olarak Niğde ilinde kaç kişiye kömür yardımı yapılmıştır? Toplam dağıtım tutarı nedir? Maddi değeri nedir? Kömür dağıtılan kişilerde aranan kriterler ne olmuştur?” şeklindeki sorulara Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yanıt verilmesini istedi.


CHP’li Gürer’in sorularına yanıt veren Bakan Selçuk, “Bakanlığımızca, hane içinde kişi başına düşen geliri net asgari ücretin 1/3'ünden az olan hanelere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla asgari 500 kg olmak üzere yakacak yardımı yapılmaktadır.


09/01/2018 tarihli ve 30296 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Muhtaç Ailelere Isınma Amaçlı Kömür Yardımı Yapılmasına İlişkin" Bakanlar Kurulu Kararı ekinde bulunan sevkiyat takvimine göre Niğde iline Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında kömür yardımı yapılmasına karar verilmiştir. Bu doğrultuda Niğde ilinde 2018 Kömür Döneminde Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında 20.550 haneye 28.250 ton kömür dağıtımı yapılmıştır.


Yakacak yardımları hususunda Bakanlığımız ile Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Genel Müdürlüğü işbirliği içerisinde hareket etmektedir. TKİ Genel Müdürlüğü kömür ihale işlemleri, temini ve yönetmeliklerle belirlenen kalite standartlarının sağlanmasından ve illere ulaştırılmasından sorumludur. Yakacak yardımı kapsamındaki kömürler TKİ Genel Müdürlüğü tarafından karşılanmakta olup Fon bütçesinden kömürlerin tutarına ilişkin herhangi bir ödeme yapılmamaktadır. Bakanlığımız ise Vakıflar aracılığı ile kömürlerin hamaliye giderlerinin karşılanmasından sorumludur.


Yakacak yardımının hak sahipliği ve dağıtımı her il ve ilçede kurulu bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıflarınca yapılmaktadır. Bu çerçevede 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu kapsamında SYD Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından muhtaç olduğu belirlenen ailelere kömür yardımı yapılmaktadır” yanıtını verdi.

"KIBRIS GAZİLERİNE YAPILAN KÖMÜR YARDIMI KESİLDİ"

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “20 bin hanesi kömür yardımı alacak kadar dar gelirli Niğde, Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma kapsamında hibe yardımları için Nevşehir, Aksaray, Konya, Bursa gibi illere göre zengin il diye kapsam dışı bırakıldı. Kömür dağıtımında bu yıl ise engeller yaratılıyor. Kıbrıs Gazileri her yıl bu yardımı alırken bu yıl kömürde sorun yaşadıkları anlattılar. 1976 yılından beri kömür yardımı alan Kıbrıs şehit aileleri ve Gazilere bu yıl tasarruf tedbirleri kapsamında kömür verilemeyeceği bildirildi. Seçim geçti. Kömür desteği de tasarrufa takıldı. Yazılı soru önergesi ile Cumhurbaşkanı Yardımcısına konuyu sordum” dedi.

Etiketler
Niğde Kıbrıs