Merkez Bankası’nın ilk faiz kararına uzmanlar ne diyor?

Ekonomi uzmanları, yönetim değişikliği sonrası Merkez Bankası’nın ilk faiz kararını nasıl değerlendirdi?

Merkez Bankası’nın ilk faiz kararına uzmanlar ne diyor?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, yönetimdeki görev değişikliğinin ardından gerçekleştirilen ilk Para Politikaları Kurulu (PPK) toplantısının ardından bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 425 baz puan indirdi.

Yüzde 24 olan politika faizi, Merkez Bankası'nın kararının ardından yüzde 19.75 oldu.

Timothy Ash: Eğer lira göreceli olarak iyi dayanırsa agresif bir şekilde faiz indirimine gitmeye devam edecekler

Londra merkezli Bluebay Asset Management Stratejisti Timothy Ash de Çetinkaya’nın yerine Merkez Bankası Başkanlığı’na getirilen Murat Uysal’a “faizi indirme ya da bunu yapan başka biri için makamı boşaltma” emri verildiği yorumunda bulunarak, “O da senaryoda yazana uydu. Onun için asıl meydan okuma, faizleri yükseltme ihtiyacı ortaya çıktığında yaşanacak. Bu gerektiği zaman ‘Büyük Güç’e bunu söyleyecek cesareti olacak mı? O günlerin geleceğini biliyoruz” dedi.

Merkez Bankası’nın 425 baz puan indirim yaparak ‘yüzde 20 bariyerini yıkmak’ olduğunu savunan Ash, “Bana göre eğer lira göreceli olarak iyi dayanırsa agresif bir şekilde faiz indirimine gitmeye devam edecekler” ifadesini kullandı.

Merkez Bankası’nın ilk faiz kararına uzmanlar ne diyor? - Resim : 1

İktisatçı Mahfi Eğilmez de dolar/TL'nin MB kararı sonrası günün en düşük seviyesine kadar gerilemesine dikkat çekerek, bunun sebebini şöyle açıkladı: "Piyasanın ilk tepkisi USD/TL kurunun 5,78'e yükselmesi oldu. Gecelik borç verme faizinin % 21,25 olduğu hesaplanıp da TCMB'nin asıl faizinin bu ikisinin ortalaması olduğu % 20,50 olduğu anlaşılınca USD/TL kuru 5,70'e geriledi."

Merkez Bankası’nın ilk faiz kararına uzmanlar ne diyor? - Resim : 2

"İnşallah enflasyonu toplayabiliriz"

Radyo Gedik Genel Yayın Yönetmeni Hande Demirel de Merkez Bankası’nın beklentiler doğrultusunda karar verdiğini kaydederek, “İnşallah enflasyonu toplayabiliriz. Dolara bişi olmaz pek” yorumunda bulundu.

Merkez Bankası’nın ilk faiz kararına uzmanlar ne diyor? - Resim : 3

Etiketler
Faiz Merkez Bankası