9. Kürt Film Festivali başlıyor

2002'den bu yana Kürt film yapımcıların buluşma noktası olan Berlin Kürt Film Festivali'nin dokuzuncusu 'kadın direnişi' temasıyla 1-7 Ağustos'ta başlayacak.

9. Kürt Film Festivali başlıyor

2002'den bu yana Kürt film yapımcıların buluşma noktası olan Berlin Kürt Film Festivali'nin dokuzuncusu 'kadın direnişi' temasıyla 1-7 Ağustos'ta başlayacak.

9. Kürt Film Festivali 1 - 7 Ağustos tarihleri arasında Berlin'de yapılacak. Sinema izleyicisini zengin bir film programının beklediği festivalin mekanları bir kez daha geleneksel festival sinemaları Berlin Mitte'deki Babylon ve Kreuzberg'deki Moviemento'da olacak.

Çok sayıda uluslararası film yapımcısının yeni çalışmalarını sunacağı festivalde aynı zamanda zleyicilerle görüş alışverişinde bulunabilecekler. Film programının yanı sıra, Kürt film yapımcılarının güncel konuları, podyum tartışmaları, okumalar ve müzik etkinlikleri de festivalin kapsamında yer alıyor.

Programda toplam 38 uzun metraj, belgesel ve kısa film yer alıyor. Seçilen filmler Kürt filmindeki kadın bakış açılarını görünür kılan filmler tercih edildi. Ayrıca festival filmlerinde odaklanılan noktalardan biri de farklı şekillerde adaletsizliğe direnen bakış açısı. Festival tanıtımında filmlerin savaş ve gelenek arasındaki kendi kendini güçlendirmenin farklı politik ve kültürel gelişmelerini sunmanın amaçlandığı ifade ediliyor.

9. KÜRT FİLM FESTİVALİ'NİN ODAĞINDA KADINLAR VAR

Son yıllarda, Kürt kadınının iç ve dış imajı çarpıcı bir şekilde değişti. Bu sosyal ve politik değişimler filmlerde de ön plana çıkıyor.

Festival açılışı 1 Ağustos'ta Babylon Center'da Eva Husson'ın yönetmenliğini yaptığı Güneşin Kızları (2018) ile yapacak.

Alexandria Bombach'ın çektiği soykırımdan kurtulanların ve IŞİD'den kaçan Ezîdi kadınların sembolü haline gelen Nobel Ödülü sahibi Nadia Murad'a adadığı film On her Schoulders (2018) festivalin bir diğer dikkat çeken filmi.

Festivalde İranlı-Kürt yönetmen Alireza Mohamadian'ın İran'da hapsedilen hamile bir kadının kavga etmesinin hikayesini anlattığı, yer alan Kurtuluşa Doğru (2018) ve Kürt film yapımcısı Selim Yıldız'ın Kürtlerin Rojava’daki IŞİD direnişine katılan kardeşi Enes’i arayan annesinin oğlunu bulmak için verdiği arayışa eşlik ettiği belgeseli 2019 yılı yapımı In Dialog'da gösterilecek.

Ayrıca Katalan yönetmen Alba Sotorra'nın bir Kürt komutanının portresini ve IŞİD'e karşı direnişi konu edindiği 2018 yapımı belgesel Komutan Arian'da gösterilecek filmler arasında yer alıyor.

Festival kapsamındaki yapılacak olan panellerde kadın savaşçıların filmdeki temsili ve IŞİD'in Ezîdi kadınlara karşı uyguladıkları cinsel şiddet tartışılacak.

Ayrıca özel kültürel mekan olan Ulme35'de yazarlar ve sanatçılar güncel eserlerini sunacak.

FESTİVAL KÜRT FİLMERİ YAPIMCILARININ BULUŞMA NOKTASI

Festival, Mehmet Aktaş başkanlığında mitosfilm tarafından düzenleniyor. 2002'den bu yana, Kürt film yapımcıları için dünyanın en önemli buluşma noktası oldu. 1993'de kurulan Berliner Elternverein Yekmal e.V., festivalin çocuk film departmanını Zarok TV ile işbirliği içinde düzenliyor. 9. Kürt Film Festivali, Berlin Kültür Senatosu ve Goethe Enstitüsü Irak tarafından desteklenmektedir.

Etiketler
Berlin Ağustos Film Film festivali