AKP'de 'Rahşan affı' endişesi

İnfaz indirimi ve temyiz düzenlemeleri içeren yargı paketi ekim ayına ertelenmişti.

AKP'de 'Rahşan affı' endişesi

AKP’nin yargı paketini ekim ayına ertelemesinin altında, infaz indirimi ve temyiz düzenlemelerinde bazı suçların kapsam dışında bırakılması durumunda Anayasa Mahkemesi’nin eşitliğe aykırı gerekçesiyle olası bir iptal kararıyla “Rahşan affı” benzeri bir durumun ortaya çıkması endişesinin yattığı öğrenildi.

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre, böyle bir durumda terör suçları başta olmak üzere hiç öngörülmeyen kişilerin tahliyesinin gündeme gelebileceği, bunun da büyük bir siyasi risk doğuracağına dikkat çeken AKP yöneticileri, yeni yasama yılının başlayacağı 1 Ekim’de muhalefet partilerinin desteğinin alınarak paketin gündeme getirileceğini belirtti.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve AKP yöneticilerinin Meclis tatile girmeden önce genel kuruldan geçirileceği açıklamalarına karşın yargı paketi sürpriz bir şekilde yeni yasama yılının başlayacağı ekim ayına ertelenmişti. Kulislerde AKP ile MHP arasında görüş ayrılığı yaşandığı, terör suçlarının da kapsam içine alınması nedeniyle parti içinde itirazların olduğu dile getirilmişti. Paketin ekim ayına bırakılmasında birçok nedenin olduğu, AKP’nin siyasi risk doğurabilecek bazı olasılıklar nedeniyle acele etmeme yönünde karar aldığı öğrenildi.

AKP olası siyasi riskleri tek başına almamak için muhalefetin kapısını çalacak
Kulislere göre, yeni yasama yılında ilk iş olarak yargı paketini yeniden gündeme getirmeyi planlayan AKP, olası siyasi riskleri tek başına almak yerine muhalefetin de desteğini alarak paketi çıkarmayı hedefliyor. Bunun için yargı paketinin içeriğinin Adalet Bakanlığı ve parti kurullarında netleştirilmesinin ardından muhalefet partilerinin kapısı çalınacak.