AYM, polis şiddetine 'hak ihlali' kararı verdi

‘Hak ihlali’ var diyen AYM, polis şiddetini 'eziyet' olarak nitelendirdi.

AYM, polis şiddetine 'hak ihlali' kararı verdi

Anayasa Mahkemesi (AYM), yolda kimlik kontrolü sırasında gözaltına alınan 4 gencin karakola götürülerek darp edilmesi olayını “eziyet” olarak nitelendirerek hak ihlali kararı verdi.

Açılan davada polislerin 1500 TL adli para cezası alarak kurtulması kararını, “kamu görevlilerinin karıştığı bu tür eylemlere müsamaha gösterildiği veya kayıtsız kalındığı izlenimi oluşturabileceği, adalete ve hukuk devletine olan güvenin sarsılmasına yol açabileceği” diye değerlendiren yüksek mahkeme, davanın yeniden açılarak polislerin daha yüksek ceza almasını istedi.

AYM, ayrıca bir mağdura 25 bin TL, diğer 4 gence ise 15’er bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

10 polis tarafından...


Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, Ankara’nın Altındağ ilçesinde araçla yol alan Edip Elma, Murat Tavşan, Naim Erdoğan ve Yunus Demir, Demirfıkra Polis Karakolu’nun bulunduğu sokakta Motosikletli Timler Amirliği’nde görevli polislerce şüphe üzerine durduruldu.


1 Ekim 2014’te yaşanan olayda polisler, 4 gence kimlik kontrolü yaptı. Bu sırada bir gencin öğrenci kimliğini cüzdanının içinden göstermesine sinirlenen bir polis, hakaret ederek gencin üzerine yürüdü. Diğer polislerin de müdahalesi sonucu darp edilerek gözaltına alınan gençler, 19 Mayıs Stadyumu içinde bulunan polis merkezine götürüldü ve burada 10 polis tarafından 5 dakika boyunca darp edildi. Yunus Demir ise farklı bir polis merkezine götürülerek darp edildi, kafasına ve burnuna darbe aldı, burnu kanadı.

Takipsizlik kararı verildi


Gençlerin şikâyeti üzerine polisler hakkında hakaret ve Yunus Demir’e yönelik yönelik kasten yaralama suçundan dava açıldı. Asliye Ceza Mahkemesi, polislerin hakaret ve yaralama suçundan adli para cezası ile cezalandırılmasına ve her iki hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Savcılık, diğer 3 gencin darp edilmesine ilişkin ise takipsizlik kararı verdi. Bunun üzerine 4 genç, AYM’ye başvuruda bulundu.


AYM, yaptığı değerlendirme sonucunda Yunus Demir’e yapılanın eziyet, diğer 3 kişiye yönelik eylemin ise kötü muamele olduğuna hükmetti. Bu kapsamda Demir’e 25 bin TL, diğer üç kişiye 15’er bin TL manevi tazminat ödenmesi kararlaştırıldı. AYM, kararın bir örneğini Yunus Demir’i darp eden polisler hakkında daha yüksek ceza verilmesi amacıyla asliye ceza mahkemesine, diğer 3 kişi yönünden ise polisler hakkında soruşturma açılması amacıyla Ankara Başsavcılığı’na gönderilmesine hükmetti.

Gerekçe: Ceza caydırıcı olmalı

Kararın gerekçesinde Yunus Demir’in sağlık raporuyla tespit edilen yaralanmalarının, polis memurlarınca açıklanamadığı, maruz kaldığı eylemin süresi, amacı, etkisi ve sonuçları birlikte değerlendirildiğinde eylemin eziyet olarak nitelendirilebileceği belirtilerek şu değerlendirme yapıldı:


“Anılan eylem nedeniyle ceza kovuşturması yürütüldüğü dikkate alınarak yargılama sonucunun mağduriyeti ortadan kaldırıp kaldırmadığı incelenmiş, eziyet suçu karşısında gerek adli para cezasına hükmedilmesi gerek hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının sanıklar açısından caydırıcılık ve başvurucu açısından etkili giderim sağlayacak yeterlilikte olmadığı anlaşılmıştır.

Öte yandan, polis memurlarının 1500 TL para cezası ile cezalandırılmasının ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesinin, kamu görevlilerinin karıştığı bu tür eylemlere müsamaha gösterildiği veya kayıtsız kalındığı izlenimi oluşturabileceği, adalete ve hukuk devletine olan güvenin sarsılmasına yol açabileceği değerlendirilmiştir

Bu nedenle derece mahkemelerince verilen kararın sorumluların fiilleriyle orantılı ceza almaları koşulunu yerine getirmediği, başvurucu açısından uygun ve yeterli bir giderim sağlamadığı görülmüştür.”

Etiketler
Polis Polis şiddeti Şiddet