İşçilerin 'koronavirüs' demesi bile yasak!

Kayseri’de vakalar hızla artıyor. Bu artışın merkez üssü ise Organize Sanayi Bölgesi. Devletin elindeki fabrikalarda bile hiçbir önlem alınmıyor. İşçilerin Covid-19 ile ilgili sohbet etmesi dahi yasak.

İşçilerin 'koronavirüs' demesi bile yasak!

Kayseri’de Covid-19 vakaları hızla artıyor. Artışın merkez üssü ise Organize Sanayi Bölgesi (OSB). Vali Şehmus Günaydın da önceki gün bu duruma dikkat çekerek çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Temaslı işçinin 14 gün izolasyon iznine ayrılması gerekirken başka fabrikada çalışırken yakalandığını söyleyen Günaydın, şöyle konuştu:

"OSB’deki sayı artınca temaslı işçi 14 gün izolasyon alıp gidip başka fabrikada çalışıyor. Bu olacak iş mi? ‘İhracat arttı, iş yetişmiyor’ diyorlar. Senin ihracatın için binlerce kişi tehlikeye giriyor. OSB ve Kayseri Sanayi Odası’nı uyardık, yakın temaslıları da izole edin dedik. Fabrikayı kapat mı demek, maske mesafeye dikkat et mi demek daha maliyetli? Rasyonel düşünmek lazım.”

Vali Günaydın her türlü tedbiri aldıklarını da iddia etti; ancak neden patronları uyarmakla yetindiklerini açıklamadı. Kayseri ve OSB’deki son durumu DİSK Dev Yapı-İş Sendikası Kayseri Bölge Temsilcisi Haydar Baran ve CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık ile konuştuk.

YATAŞ’TA 200’ÜN ÜZERİNDE VAKA

Dev Yapı-İş Temsilcisi Baran, Kayseri’deki vaka artışının başlıca sorumlusunun, işçiyi yoksulluk ve virüs arasına sıkıştıran patronlar olduğunu vurguladı.

İşçiye ‘ya açlık ya ölüm’ diyorlar” ifadelerini kullanan Baran, şunları kaydetti:

“Şu an yalnızca Yataş fabrikasında 200’ün üzerinde vaka var ve işçiler hâlâ çalışıyor. Sadece pozitif çıkanlar 14 gün süreyle karantinaya alınıyor. Merkez Çelik fabrikası, Kayseri’nin en önemli fabrikalarından. Bize içeriden ulaşan bilgilere göre, burada işçilerin Covid-19 ile ilgili sohbet etmesi bile yasak. Ki devlete geçmiş bir fabrikadan bahsediyoruz; geçmişte Boydak’taydı, sonra Hazine’ye geçti. Burada işçiler bırakın bizimle konuşmayı, kendi aralarında ‘pozitif vaka varmış’ bile diyemiyor. İşten çıkarma yasak; ama virüsle ilgili konuşanların çalışma yerleri değiştiriliyor.”

Yalnızca Merkez Çelik’te değil; Boydak’tan devlete geçen İstikbal, Bellona, Mondi fabrikalarında da çok sayıda vaka olduğunu belirten Baran, “Ama üretim sürüyor. Bunlar güya devletin elinde ama eldiven, maske konusunda bile sorun yaşanıyor” ifadelerini kullandı.

Kayseri’de her 100 işçiden 92’sinin asgari ücretle çalıştığını kaydeden Baran, “Bu işçiler çalışmadıkları zaman kendileri de aileleri de aç. İnsanlar çaresiz. İnsan hayatı açısından aciliyeti olan işler dışındaki tüm işler bir süre durdurulmalı, işçiler ücretli izne gönderilmeli” diye konuştu.

HEKİMLER HASTA SEÇECEK DURUMA GELDİ

CHP Milletvekili Arık da işçilerin kendisini aradığını belirterek, “Covid-19 olanlarla çalıştıklarını, aynı yemekhanede yemek yediklerini söylüyorlar. Kendilerine test bile yapılmadığını aktarıyorlar. ‘Bizi karantinaya almıyorlar, bizim sesimiz olun’ diyorlar. Karantinaya alınan işçinin ise ücreti kesiliyor. O da gidiyor, başka işte çalışıyor” dedi. CHP’li vekil, “Hekim olduğum için Şehir Hastanesi’nden arkadaşlar beni arıyor. ‘Biz artık yoğun bakımda hasta tercihi yapma noktasına geldik’ diyorlar. Acilen kentte sokağa çıkma yasağı ilan edilmeli” şeklinde konuştu.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Kayseri İşçi