Eller kaç saniye boyunca yıkanmalı?

Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en temel yolu, ellerin doğru ve düzenli şekilde yıkanmasından geçiyor.

Eller kaç saniye boyunca yıkanmalı?

Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en temel yolu, ellerin doğru ve düzenli şekilde yıkanmasından geçiyor.

Ellerin 15 saniye yerine, 30 saniye süreyle yıkanması, büyük fark yaratarak hastalık oluşum riskini 10 kata kadar azaltıyor. SARS’dan, domuz gribine, Hepatit A’dan, grip ve dizanteriye kadar pek çok hastalık eller yoluyla bulaşabiliyor.

10-12 Nisan 2019 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen INTERCLEAN İstanbul Endüstriyel Temizlik Teknolojileri & Hizmetleri Fuarı ve Konferansı, sağlık sektöründe hijyen uygulamalarına özel konularıyla, ülkemizde ilk defa yapılacak ‘Sağlık Hizmetleri Temizlik Forumu’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Gündelik hayatımızda neredeyse her gün alışveriş merkezleri, toplu taşıma araçları, ofisler, hastaneler ve havaalanları gibi insan sirkülasyonununun oldukça yoğun olduğu pek çok alanda bulunuyoruz. Bu tarz kalabalık ve yoğun ortamlarda bulaşıcı hastalıkların görülme ve sağlıklı insanlara bulaşma riski de ortamda bulunan insan sayısı ile doğru orantılı olarak artış gösteriyor.

Ellerimiz, birçok hastalığın bulaşmasına ve yayılmasına sebep oluyor. Hastalığa neden olan pek çok virüs ve bakteri, dokunduğumuz yüzeylerden ellerimize ve “doğru” biçimde temizlenmemiş ellerimizden ise çevreye ve başka kişilere bulaşarak genele yayılıyor. Bu mikroorganizmalar bağırsak enfeksiyonu, hepatit A, dizanteri ve grip gibi pek çok hastalığa neden olabiliyor. SARS, MERS ve H1N1 (domuz gribi) gibi virüsler eller yoluyla taşınabiliyor.

15 yerine 30 saniye el yıkamak, hastalık oluşum riskini 10 kata kadar azaltıyor…

Günlük hayatımızda çoğunlukla riskin farkında olmadığımız bu cisimlerin başında bulaşık süngerleri, tuvaletler, bilgisayarlar, cep telefonları, araba direksiyonları, asansör düğmeleri ve kapı kolları gibi noktalar geliyor. Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en temel yolu ise ellerimizin yıkamaktan geçiyor.

Ellerimizin 15 saniye yerine, 30 saniye süreyle yıkanması büyük fark yaratıyor ve hastalık oluşum riskini 10 kata kadar azaltıyor. Doğru ve rutin el yıkama sonucunda soğuk algınlığı gibi solunum yolu hastalıklarında yüzde 16-21, zayıf bağışıklığı olan kişilerin hastalanma oranında %58, bağırsak enfeksiyonuna neden olan hastalıklarda ise %31 oranında azalma sağlanabiliyor.

Türkiye’de İlk Kez, “Sağlık Hizmetleri Temizlik Forumu” düzenleniyor…

10-12 Nisan 2019 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen INTERCLEAN İstanbul Endüstriyel Temizlik Teknolojileri & Hizmetleri Fuarı ve Konferansı, ülkemizde ilk defa yapılacak‘Sağlık Hizmetleri Temizlik Forumu’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

10 Nisan Çarşamba günü 11:00-13:00 saatleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek Forum’a; Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe ‘Türkiye ve Komşu Ülkeler arasında Enfeksiyon Önleme ve Kontrolü’, İsviçre Cenevre Üniversitesi Hastanesi’nden Prof. Didier Pittet ‘El Hijyeninin Önemi, Hasta Güvenliği ve Hastanelerde Enfeksiyon Kontrolü’, Cenevre Üniversitesi Hasta Sağlığı ve Enfeksiyon Kontrolü Bölümü’nden Alexandra Peters ‘Temel Hijyen Uygulamaları, Hastane Ortamı Temizliği ve Dezenfeksiyon Uygulamaları’, Londra Imperial Üniversitesi’nden Salgın Hastalıklardan Korunma Uzmanı Dr. Jon Otter ‘Hastanelerde Temizlik ve Dezenfeksiyonun Önemi’, Cenevre Üniversitesi Hastanesi Hasta Güvenliği Merkezi’den Ermira Tartari ‘Bugünün Projesi: Hasta Güvenliği ve Temiz Hastaneler’ ve İTÜ Maden Fakültesi E. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kural ‘Yaşanabilir Bir Çevre İçin El Ele Konferansı’ başlıklarında konuşmacı olarak katılacak.

INTERCLEAN İstanbul etkinlikleri 11 Nisan, Perşembe günü 10:00-12:00 saatleri arasında Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak’ın moderatörlüğünde ve İnoksan Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık, Elite World Hotels Zinciri Genel Müdürü Ünsal Şınık,TESHİAD Başkanı Zafer Mumcular ve TOBFED Başkanı Serkan Bakırtaş’ın konuşmacı olacağı"Endüstriyel Temizlik Sektörüne Genel Bakış Paneli" ile devam edecek.

Aynı gün 13:00-15.00 saatleri arasında Eczacıbaşı Profesyonel sponsorluğunda Kurumlarda Hijyen Semineri ve Dünya Sağlık Örgütü adına Prof. Dr. Didier Pittet tarafından ‘El Hijyeninde Dikkat Edilmesi Gereken 5 Trend’ ile Alexandra Peters & Dr. Jonathan Otter tarafından ‘Hastanelerde Temizlik ve Hijyenin Maliyeti ve Getirileri’ konulu Workshop'lar yapılacak.

Konferans Programı kapsamında 12 Nisan Cuma günü 11:00-11:40 saatleri arasında Prof. Dr. Yusuf Menceloğlu tarafından "Yeni Nesil Dezenfektan ile Hastane İnfeksiyon Zincirini Kırmak" başlıklı sunum gerçekleştirilecek.

70 ülkeden 4.500 profesyonel ziyaretçi ve 40 ülkeden 150 marka katılacak…

Endüstriyel Temizlik Sektörü’nün Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki uluslararası en önemli buluşma noktası, INTERCLEAN İstanbul Endüstriyel Temizlik Teknolojileri ve Hizmetleri Fuarı ve Konferansı, 10-11-12 Nisan 2019 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenleniyor. Endüstriyel temizlik makineleri, deterjanlar, temizlik ekipmanları, banyo ve diğer servisler, fuar bünyesinde öne çıkan 5 ürün kategorisi. Fuara, 70 ülkeden 4.500 profesyonel ziyaretçi ve 40 ülkeden 150 markanın katılımı gerçekleşecek. Tesis Hizmetleri Yönetimi İş Adamları Derneği TESHİAD desteği ve Amsterdam RAI ile UBM NTSR’nin uluslararası gücü ile düzenlenen INTERCLEAN İstanbul fuarının ziyaretçi profilini ise AVM’ler, özel okullar, belediyeler, restoranlar, perakende mağazaları, bankalar, kamu kurumları, fast-food restoranları, inşaat firmaları, özel hastaneler, oteller, gıda üreticileri, sanayi firmaları, lojistik depoları, zemin kaplama firmaları, holdingler, site yönetim firmaları ve spor salonu zincirleri oluşturuyor.