Sibel Özdemir pasaport tehdidini Meclis gündemine taşıdı

KHK’larla üniversitelerden ihraç edilen akademisyenlerin pasaportlarına konulan tahditlerin ne zaman kaldırılacağı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soruldu.

Sibel Özdemir pasaport tehdidini Meclis gündemine taşıdı

KHK’larla üniversitelerden ihraç edilen akademisyenlerin pasaportlarına konulan tahditlerin ne zaman kaldırılacağı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soruldu.

CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına sunduğu önergesinde, “OHAL döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) pasaportlarına el konulan veya şerh düşülen yurttaşlarımızın mağduriyeti devam etmektedir. Pasaport tahdidi konusunda en çok mağduriyet yaşayan akademisyenler, yurt dışında eğitim-öğretim faaliyetlerinde bulunamamakta ve bilimsel etkinliklere katılamamaktadır” denildi.

KHK ile kamudan ihraç edilen 4 bin 500 akademisyenin sadece görevlerini, maaşlarını, öğrencilerini ve üniversitelerini kaybetmediğine dikkat çekilen önergede, “Yaklaşık 4 bin 500 akademisyenin mevcut pasaportları geçersiz sayılırken kimlik numaralarına da bir şerh konularak yeni ve normal bordo pasaport almaları da engellenmiş durumda.

Sadece görevlerini, maaşlarını, öğrencilerini ve üniversitelerini kaybetmediler seyahat özgürlükleri de kısıtlandı. Dünyadaki çeşitli üniversitelerden burs alan ya da ders vermek için davet alan akademisyenlerin önü pasaport tahdidi nedeniyle kesilmiş durumdadır. Yurt dışına çıkışlarına izin verilmeyen ve kamuda iş bulamayan akademisyenlerin herhangi bir özel üniversitede çalışmaları da bir şekilde engellenmektedir.

KHK ile ihraç edilen akademisyenlerin emekleri ile geçinmelerinin alternatifleri sınırlandırılmakta ve Anayasanın 23’üncü maddesine göre temel hak ve özgürlüklerinden mahrum bırakılmakta” olduğu kaydedildi.

İçişleri Bakanı Soylu’nun, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 15 Kasım 2018 tarihli oturumunda, pasaport tahditleriyle ilgili olarak, “Özellikle idari tahditler konusunda da elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz…” sözleri de hatırlatılan önergede, “KHK ile ihraç edilen akademisyenlerin yurtdışına çıkışlarını yasaklayan bir mahkeme kararı bulunmadığı dikkate alındığında, sürdürülmekte olan pasaport tahditlerinin nedeninin Bakanlığınızın idari kararına dayandığı ortadadır.” denildi.

Milletvekili Özdemir, İçişleri Bakanı Soylu’dan şu sorulara yanıt istedi:

“KHK ile kamudan ihraç edilen yurttaşlarımızın pasaportlarına konulan tahditler ne zaman kaldırılacaktır?”

“Ağır bir hukuksuzluk, haksızlık ve mağduriyetle karşı karşıya kalan çok sayıda bilim insanının pasaportlarına konulan şerhleri, aradan üzün bir süre de geçmiş olmasına rağmen kaldırmamış olmanızın gerekçesi nedir? Bu süreyi keyfi nedenlerle uzattığınız her geçen gün mağduriyetlerin artmasına neden olduğunuzun farkında değil misiniz?”

“15 Kasım 2018 tarihinde yaptığınız, “Özellikle idari tahditler konusunda da elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz…” açıklamanızdan bu yana, aradan geçen geçen bu üç ayda hangi somut çalışmaları yaptınız? Tahditlerin kaldırılmasına yönelik somut adım atmanızı engelleyen nedenler veya gerekçeler nelerdir?”

Etiketler
Akademisyen Süleyman Soylu Üniversite Pasaport