Everest Dağı'ndan daha yüksek dağlar bulundu

Çin Jeodezi ve Jeofizik Enstitüsü ve ABD'de yer alan Princeton Üniversitesi'nde görev yapan bilim insanları, yer kabuğunun altında Everest Dağı'ndan daha yüksek ve Tibet'ten daha engebeli dağlar bulduklarını duyurdu.

Everest Dağı'ndan daha yüksek dağlar bulundu

Her iki üniversitede görev yapan bilim insanları 1994 yılında Bolivya'da meydana gelen depreme ait sismik verileri, Dünya'nın yüzeyinin 660 km altında yer alan bir kaya katmanını araştırmak için kullandı.

Sismologlar tarafından mevcudiyeti önceden bilinen 660 km derinlikteki kaya katmanının özellikleri ve şekli, sismik dalgalardan elde edilen verilerle tespit edildi.

1994 yılında elde edilen veriler Princeton Üniversitesi'ndeki süper bilgisayar kullanılarak analiz edildi. Veriler yer altı dağlarının uzunluğu hakkında net bilgi vermese de uzmanlar, yer altı dağlarının dünyadaki en yüksek ve en engebeli dağlardan daha yüksek olduğunu düşünüyor.

Araştırmada görev alan bilim insanı Wenbo Wu, yer altında tespit edilen dağların ABD'deki Rocky ve Apalaş Dağları'ndna daha güçlü topografyaya sahip olduğunu söyledi.

Hürriyet'te yer alan habere göre, keşfedilen en yüksek yeni dağa heniz bir isim verilmedi. Yeni keşfin ortaya koyduğu bilgiler, Dünya'nın manto tabakasını inceleme konusunda detaylı araştırma yöntemleri sunacak.

Etiketler
Üniversite