Yılmaz Özdil, tanzim satış çadırlarının amacını açıkladı

Yılmaz Özdil, tanzim satış uygulamasıyla AKP'nin algı sınırına psikolojik bir baskı uyguladığını ve başarılı olduğunu yazdı.

Yılmaz Özdil, tanzim satış çadırlarının amacını açıkladı

Tanzim satış uygulaması ekonomistlerden, yazar ve aydınlardan eleştirilmeye devam ediyor. Söz konusu uygulamanın AKP'nin seçim yatırımı olduğunu düşünenlerin sayısı oldukça fazla.

Sözcü yazarı Yılmaz Özdil, de AKP'nin bu hamle ile halkın algısını değiştireceğini yazdı. Özdil, "Akp'nin tanzim satış çadırları, zannedildiği gibi Akp oylarına zarar veren ilkel uygulamalar değil, tam tersine, Akp'yi güçlendiren, seçmenin algı sınırına yönelik mitinglerdir." dedi.

İŞTE O YAZI:

Tanzim satış kuyruğunda bekleyen vatandaşlarımıza mikrofon uzat, geçmediğin köprüye, girmediğin tünele, uçmadığın havalimanına senin cebinden kaç milyar lira ödeniyor diye sor?
Bilen çıkmaz.

Avrasya tüneli nerede diye sor?
Bilen çıkar mı?

Ama, domates kaç para diye sor?
Şıkır şıkır sayar…
Tanzim satışta 3 lira.
Markette 3 lira.
Pazarda 4 lira.

İstersen komple sıralasın sana…
Patates 2 lira.
Soğan 2 lira.
Patlıcan 4.5 lira.
Biber 6 lira.
Kablolarına kadar yağmalanan Türk Telekom'da milletin kaç milyar dolarını hortumladılar diye sor?

Algı sınırı'dır bu.

Mesela, kulağımız 20 ila 20 bin hertz arasını duyabilir. 20'den azsa, 20 binden çoksa, duyamaz. O sırada ses vardır ama, algılayamaz.

Gözümüz de öyle, sadece 400 ila 700 nanometre arasındaki ışığı görebilir, sınırlarının dışında kalan kızılötesini, morötesini göremez. Uzaktan kumandanın düğmesine basarız, televizyon şak diye açılır, şak diye kanal değişir, o sırada ışık gider televizyona, algılayamayız.

Bu nedenle… Akp'nin tanzim satış çadırları, zannedildiği gibi Akp oylarına zarar veren ilkel uygulamalar değil, tam tersine, Akp'yi güçlendiren, seçmenin algı sınırına yönelik mitinglerdir.

17 senede 2 trilyon doların çarçur edilmiş olması, devletin 60 milyar dolarlık varlığının satılmış olması, 450 milyar dolar borç olması, sayın ahalimizi ırgalamaz, bu rakamlar algı sınırının dışındadır.

Ama… Domatesin 6 liradan 3 liraya indirilmesi, soğanın 5 liradan 2 liraya indirilmesi, sayın ahalimizin nazarında büyük bir başarıdır, adeta kahramanlık hikayesidir.

(Geçen ay “finansal okuryazarlık araştırması”nın sonuçları açıklandı. Türkiye'de dört gençten üçü “enflasyon” kelimesinin anlamını bilmiyor. Gençlerimizin yüzde 84'ü, ülke ekonomisiyle alakalı bilgi sahibi değil, ekonomiyle alakalı haberleri takip etmiyor. Buna mukabil, her iki gençten biri “parasını iyi yönettiği”ni düşünüyor.)

Halk Tv, Fox Tv seyredenler, Sözcü, Cumhuriyet, Yeniçağ okuyanlar, gündemi bağımsız medyadan takip edenler ne dediğimi belki tam olarak kavrayamayabilir.
Lütfen açın yandaş medyayı…
“Fiyatlar yarı yarıya düştü.”
“Sebze ucuzladı.”
“Etiketler hafifledi.”
“Marketler dize geldi.”
“Fiyatlar hormonluymuş.”
“Ekonomik tetikçilere tokat.”
“Ekonomik teröristlere tokat.”
“Devlet düşmanlarına tokat.”
“Üst akılın tezgahı tutmadı.”
“Dış güçlerin oyunu bozuldu.”
Bangır bangır bu pompalanıyor.

Tanzim satış çadırları, algı sınırına yönelik psikolojik faaliyettir.

Büyük oyunu gördüğünü zannederken, aslında burnunun ucunu göremeyenleri hedef alan… Chp seçmenini kazanmayı değil, Akp seçmenini konsolide etmeyi amaçlayan, planlı seçim kampanyasıdır.

Ve ne hazindir ki…
Domatesin 6 liraya sıçradığını anlatan, habire bunu anlatınca iktidarın oy kaybedeceğini zanneden muhalefet, aslında o çadırlara kendi elleriyle domates kasası taşıdığını anlamıyor maalesef.

Etiketler
Tanzim satış Uygulama Yılmaz Özdil