Hükümete Cengiz İnşaat göndermeli çiftçi borcu çağrısı

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun: "Cengiz İnşaat'ın borcunu silen iktidar, çiftçi borçlarının da faizlerini silsin!"

Hükümete Cengiz İnşaat göndermeli çiftçi borcu çağrısı

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun; Cengiz İnşaat’ın 422 milyon liralık vergi borcunu silen iktidara seslenerek, “Çiftçilerimiz icra kapılarında sürünüyor. Üreticimizin Cengiz İnşaat kadar değeri yok mu? Çiftçimizin tarım kredisi borçlarının faizini silip, ana parayı 5 yıla bölelim. Bu konuda TBMM’ye yasa teklifi verdim. Üretimden yanaysanız, milli ve yerli iseniz, gelin destek verin, bu teklifi yasalaştıralım!” dedi.

CHP’li Dr. Aygun, Cengiz İnşaat’a verilen ayrıcalıklara dikkat çekti. 2016 yılında Cengiz İnşaat'ın 422 milyon liralık vergi borcunu silen iktidarın birkaç ay önce de Diyarbakır-Mardin demir yolu inşaat ihalesinde en düşük teklifi veren firma yerine en yüksek teklifi veren Cengiz İnşaat'ı tercih ettiğini anımsatan Aygun, “Çiftçimizin Cengiz İnşaat kadar değeri yok mudur?” diye sordu.

Aygun, çiftçinin kan ağladığını, icra kapılarında süründüğünü vurgulayarak, çiftçilerin borçlarının yeniden yapılandırılmasını istedi.

Hükümete Cengiz İnşaat göndermeli çiftçi borcu çağrısı - Resim : 1İlhami Özcan Aygun

Bunun Türkiye’de tarım sektörüne büyük fayda sağlayacağını anlatan Aygun, şunları söyledi:

“Yem, gübre, mazot fiyatında dolara bağlı yüksek artış çiftçimizin belini büktü. Ürettiğiyle karnını doyuramaz hale geldi. Bu konuda bir yasa teklifi verdim. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden vadesi geçmiş tüm tarımsal kredi borçlarının faizi silinmelidir.

Ana borç miktarı da beş yıla bölünerek her yılın ekim ayı içerisinde beş eşit taksitte ödenmelidir. Bu iş, çiftçimizi üretimde tutup bizi de gıdada dışa bağımlı hâle getirmekten kurtarmış olacaktır. Tüm partiler bu teklife destek vermelidir.”

İcralar durdurulmalı

Aygun, yasa teklifinde, T.C. Ziraat Bankası A.Ş. kaynaklarından gerçek ve tüzel kişilere ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından ortaklarına kullandırılan vadesi geçmiş tüm tarımsal kredi borçlarına ilişkin her türlü faiz borcunun silinmesini, ana borç miktarının 5 yıllık taksitlere bölünmesini önerdi.

Taksitlendirme süresince söz konusu alacağa herhangi bir değer artışı uygulanmaması, tarımsal kredilere ilişkin her türlü idari ve kanuni takibat işlemlerinin durdurulması önerildi.

Etiketler
Tekirdağ Ağrı Cengiz İnşaat Faiz