İnönü: Önemli olan kotanın seçimden sonra da sağlanması

Şişli Belediyesi, “Kadın, Gençlik ve Çocuk Merkezi”ni faaliyete geçirdi.

İnönü: Önemli olan kotanın seçimden sonra da sağlanması

Şişli Belediyesi, “Kadın, Gençlik ve Çocuk Merkezi”ni faaliyete geçirdi. Kadın hareketinin öncü isimlerinden Hülya Gülbahar, Canan Güllü ve Çiğdem Aydın’ın yönetiminde faaliyet gösterecek merkez, pek çok konuda yol gösterici politikalar üretecek.

Açılışta konuşan Şişli Belediye Başkanı H. Hayri İnönü, “Yerel seçimde daha fazla kadın aday gösterilmeli. Önemli olan yüzde 30 kotasının adaylık döneminde değil seçimden sonra tutması” dedi. Kadınların güçlenmesinin önemine dikkat çeken Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ise Sıla’nın şikayetinin şiddete uğrayan kadınlara cesaret verdiğini ifade etti.

Şişli Belediyesi, kadın, genç ve çocukların güçlendirilmesinin, mutlu ve huzurlu bir toplum yaratmanın ön koşullarından biri olduğu inancıyla sürdürdüğü çalışmalar doğrultusunda “Kadın Gençlik ve Çocuk Merkezi”ni açtı.

İnönü: Önemli olan kotanın seçimden sonra da sağlanması - Resim : 1

Güçlendirici politikaların daha yaygın bir şekilde üretilerek hayata geçirilmesi amacıyla kurulan merkezin açılışı Şişli Belediye Başkanı H. Hayri İnönü’nün ev sahipliğinde ve kadın örgütlerinin katılımıyla gerçekleşti. Yönetimini, kadın hareketinden Feminist Avukat Hülya Gülbahar, Sosyal Dayanışma Ağı’ndan Ka-Der eski Başkanı Çiğdem Aydın ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü’nün üstlendiği merkez, Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi bünyesinde faaliyet gösterecek.

Merkezde her türlü hukuki, psikolojik ve sosyal destek sağlanırken Şişli'yi kadınlar için yaşanabilir, tercih edilir bir ilçe haline getirecek çalışmalar da belirlenecek. Kadın, Gençlik ve Çocuk Merkezi, kaldırımların düzenlenmesinden ilçenin ışıklandırılmasına ve kaynakların kadınlar lehine kullanılmasının sağlanmasına kadar pek çok konuda yol gösterici politikalar üretecek. Merkezde, çocukların ve gençlerin güçlendirilmesi, hasta ve yaşlı bakımının tasarlanması ve planlanması gibi konularda da çalışmalar yapılacak.

İnönü: Önemli olan kotanın seçimden sonra da sağlanması - Resim : 2

"Şişli 5 yıl sonra daha eşit, özgür ve mutlu kadınların ilçesi olacak”

Hizmete açılan merkez ile Şişli'yi kadın hareketine yıllarca emek vermiş, kadın politikası üretmiş ve sorunların çözümü konusunda büyük rol oynamış üç kadına teslim etmekten gurur ve mutluluk duyduğunu ifade eden Şişli Belediye Başkanı H. Hayri İnönü, şunları söyledi:

“Kadın, genç ve çocukların güçlendirilmesi, mutlu ve huzurlu bir toplum yaratmanın ön koşullarından biri. Hedefim daha eşit, daha özgür kadınlarla, daha mutlu bir Şişli yaratmak. İlçemizde 140 bini aşkın bir kadın nüfusu var. Tüm bu kadın nüfusun etnik kimlikleri, inançları, sınıf ve siyasal görüşleri farklı da olsa kadın olmaktan kaynaklanan sorunları ortak. Belediye başkanı koltuğuna oturduğumdan bu yana kadınlar, çocuklar ve gençlerle ilgili çalışmalara çok önem verdim. Her türlü ayrımcılığa, yoksulluğa karşı kadınları güçlendirmek için çalıştık. Yakın zamanda imzaladığımız Toplu İş Sözleşmesi ile erkeklere 30 gün babalık izni veren ilk kurum olduk. Çünkü çocuk sadece annenin değil, babanın da çocuğu ve sorumluluğun paylaşılması gerektiğine inanıyoruz. Bu yürüttüğümüz çalışmalardan sadece biri ve bana soracak olursanız, çok şey yaptık, yapıyoruz; ama ben bunları yeterli görmüyorum. Şimdi, kadın hareketine yıllarca emek vermiş, bu konuda uzman 3 kadın arkadaşa Şişli'yi teslim ediyoruz. Merkez, her türlü hukuki, psikolojik ve sosyal desteğin yanı sıra Şişli'yi kadınlar için yaşanabilir, tercih edilir bir ilçe haline getirecek çalışmaları belirleyecek ve uygulanmasını sağlayacak; pek çok konuda yol gösterici politika üretecek. Ben Şişli'yi beş yıl sonra ‘daha eşit, daha özgür ve mutlu kadınlar ilçesi’ olarak görmek istiyorum.”

İnönü: Önemli olan kotanın seçimden sonra da sağlanması - Resim : 3

Kadınların hayatın her alanına eşit katılımını önemsediğini belirten İnönü, “Biliyorsunuz Cumhuriyet Halk Partisi’nin yüzde 30 kadın kotası bulunuyor. Ancak 10 kadından 3’ünü aday gösterirseniz, seçim sonucunda kadınlar yine yönetimde azınlıkta kalıyor. Bu nedenle yerel seçimde daha fazla kadın aday gösterilmeli. Önemli olan yüzde 30 kotasının adaylık döneminde değil seçimden sonra tutması” dedi.

İlk adım katılımcılık

Merkezin yönetimini üstlenen uzman isimler arasında yer alan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, üstendikleri misyonun yalnızca Şişli adına değil, ülke adına önemli bir adım olduğunu belirtti. Toplumun her kesimden kadına, çocuğa ve gence yönelik planlanan çalışmaların yine onlarla birlikte yürütülmesi gerektiğine de dikkat çeken Güllü, “Yıllardır şiddet mağduru ve şiddetten uzaklaşmaya çalışan kadınlar, kız çocukları, LGBTİ bireyler ve göçmenlerle yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde şiddeti önlemede somut politika oluşturmanın ilk adımının katılımcılık olduğunu gördük. Bu doğrultuda, Şişli Belediyesi’nin kadına yönelik şiddet ve kadın sağlığı konularında kapasite geliştirme, üreme sağlığı hizmetlerinin sunulacağı, kadınlar ve kız çocukları için güvenli alan yaratacak, katılımcı ve kapsayıcı bu merkezine destek olacağız” dedi.

Kadınların güçlenmesinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Güllü, “Sanatçı Sıla’nın kadına yönelik şiddetle ilgili şikayette bulunduğu gün Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na 300’e yakın başvuru geldi. Kadınlar böyle bir hattın olduğunu bu şekilde öğrendiler. Bu nedenle hizmet vermek kadar duyulmasını, bilinmesini sağlamak da önem taşıyor. Biz Şişli Belediyesi’nin hizmetlerini ilçedeki tüm kadınlara ulaştıracağız” ifadelerini kullandı.

Halkın sosyal ihtiyaçlarına cevap verilecek

Kadın hakları savunucusu ve Ka-Der eski Başkanı Çiğdem Aydın ise merkezin kadın genç ve çocuklar için bir başvuru, bilgilenme, güçlenme ve sanatsal etkinliklerle zenginleşme platformu olmasını amaçladıklarını ifade etti. Merkezde çocuk ve gençlik çalışmalarından sorumlu olarak, drama, sosyal beceri, gençler için mesleki yönlendirme ve psikolojik danışmanlık gibi hizmetlere destek verecek olan Aydın, “Yerel yönetimler böyle çalışmaları daha yaygın hale getirerek halkın sosyal ihtiyaçlarına cevap vermeli ancak hizmetin bu boyutunun genellikle görmezden geliniyor. Yaşlıların hastaneye götürülmesi, evlere yemek bırakılması, yaşlılara kuaför hizmeti gibi bakıma, yardım etmeye yönelik uygulamalar çok önemli ve gerekli ama insan sosyal bir varlık. Belediyeler hizmetlerini tasarlarken bu sosyal ihtiyaca cevap verecek düzenlemeler, hizmetler de tasarlamalı. Bu anlamda Şişli Belediyesi bünyesinde kurulan Kadın, Çocuk ve Gençlik Merkezi’nin varlığı, daha iyi yarınlar için umut vadediyor. Belediyenin diğer kurumlarıyla işbirliği içinde çalışacak ve gerektiğinde bu birimlere yönlendirme yapacak olması da temelleri sağlam bir örnek olarak yerel yönetimlerin önünde durmalı” dedi.

Canan Güllü hakkında

19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Canan Güllü, psikoterapi üzerine eğitim aldıktan sonra Konya’da bulunan aile danışmanlık merkezinde hizmet verdi. 2005 yılından bu yana Türkiye Kadın Federasyonları Başkanlığını üstlenen Güllü, kadına şiddet ve cinsel istismarın karşısında duran bir sivil toplumcu olarak faaliyet göstermeye devam ediyor.

Çiğdem Aydın hakkında

Kadın Hakları Savunucusu Çiğdem Aydın, Adayları Destekleme Derneği’nin (KA.DER), ikinci başkan ve genel başkanlığını üstlendi. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Kıskançlık ve Rekabet, Verimli Toplantı Teknikleri, Eğitici Eğitimi, Stres Yönetimi, Kadın Hakları, Toplumsal

Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme ve İletişim gibi konularda kadın örgütleri ve karma örgütlere eğitimler verdi. KA.DER’in Siyaset Okulları projesini başlatan kadın hakları savunucusu, 2008’de Kadınlara Hukuki Destek Merkezi’nin (KAHDEM) kuruluşuna destek oldu ve Genel Sekreterliği’ni üstlendi. 2011’de Haklı Kadın Platformu’nun kurulmasına öncülük eden Aydın, halen KA.DER'de ve AÇEV'de danışman olarak görev alıyor.

Hülya Gülbahar hakkında

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Avukat Hülya Gülbahar kadın hareketinin önde gelen aktivistleri arasında yer alıyor. Uzun yıllar Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın gönüllü avukatlığını yapan ve “Kadınların Medya İzleme Grubu’nun (MEDİZ) kurucularından biri olan Gülbahar, 2007-2010 tarihleri arasında Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği’nin (KA-DER) de genel başkanlığını üstlendi.

Etiketler
Şişli Seçim