Açlık sınırının altında kalan asgari ücret, yoksulluk sınırının da neredeyse beşte biri!

KAMU-AR’ın araştırmasına göre; asgari ücret yine açlık sınırının altında kalırken; yoksulluk sınırı da 13 bin 13 liraya yükseldi.

Açlık sınırının altında kalan asgari ücret, yoksulluk sınırının da neredeyse beşte biri!

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'nun Ar-Ge birimi KAMU-AR'ın, dört kişilik bir ailenin, dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için tüketmesi gereken gıda miktarlarını esas alarak belirlediği açlık sınırı ile gıdanın yanı sıra diğer ihtiyaçlarını da karşılayabilmesi için yapması gereken gıda dışındaki harcamaları dikkate alarak hesapladığı yoksulluk sınırı araştırmasının Kasım 2021 sonuçları açıklandı.

Başta gıda olmak üzere, enerji, ulaştırma, barınma, eğitim gibi harcama kalemlerine yapılan zamlar yüzünden yoksulluk sınırı ise 13 bin 97 liraya aşarken, açlık sınırı bir önceki aya göre 182 lira daha artarak 3 bin 890 liraya yükseldi.

Türk lirasının döviz karşısındaki değer kaybı ve gıda fiyatlarındaki yükselişin ardından dört kişilik bir ailenin açlık sınırının 3 bin 890 liraya çıktığı kasım ayında, gıda dışı gereksinimler için yapılması gereken harcama ise 9 bin 207 lira oldu, dolayısıyla yoksulluk sınırı da 13 bin 97 liraya yükseldi.

OCAK-KASIM DÖNEMİNDE AÇLIK SINIRI 744 LİRA ARTTI

Sözcü gazetesinden İsmail Akın'ın aktardığı habere göre; açlık sınırı kasımda bir önceki aya göre 182 lira artarken, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama 230 lira ve yoksulluk sınırı da 412 lira arttı. Ocak-Kasım döneminde ise açlık sınırı 744 lira, gıda dışındaki ihtiyaçlar için yapılması gereken harcama ise bin 166 lira arttı.

YOKSULLUK SINIRI ASGARİ ÜCRETİN YAKLAŞIK 5 KATI

Ailelerin gıda ve gıda dışı ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için yapması gereken toplam harcama tutarını gösteren yoksulluk sınırı da yılın ilk 11 aylık döneminde toplam 1.910 liralık artışla 13 bin 97 lira oldu.

Ekmek, un ve makarna için yapılması gereken harcama son bir yılda 162 lira arttı. Dört kişilik bir ailenin dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için alması gereken kaloriyi sağlayacak gıda maddelerinden oluşturulan bir sepete bir ay süreyle ödenmesi gereken para kasım ayı için 3 bin 890 lira olarak hesaplandı.

ET- BALIK ÜRÜNLERİNDEKİ FİYAT ARTIŞI

Ankara'da en fazla alışveriş yapılan pazar ve marketlerden derlenen fiyatlara göre; sağlıklı beslenebilmek için et-balık-yumurta için aylık olarak harcanması gereken tutar bir önceki aya göre 114 lira, geçen yıl aralık ayındaki düzeyine göre 236 lira ve son bir yılda ise 241 lira artarak 1.159 liraya çıktı. Kuru bakliyat için yapılması gereken harcama önceki aya göre 9 lira, geçen yılın aynı ayına göre ise 21 liralık artışla 107 lira oldu.

Süt, yoğurt ve peynir için yapılması gereken harcama kasımda bir önceki aya göre 1 lira azalırken, yılın ilk 11 aylık döneminde 222 lira ve geçen yılın kasım ayına göre ise 199 lira artarak 886 lira oldu. Meyve için harcanması gereken para kasımda 29 lira azalarak 302 liraya inerken son 11 ayda 20 liralık, son bir yılda 30 liralık artış yaşandı. Sebze harcamasının parasal tutarı da kasımda önceki aya göre 19 lira arttı, geçen yılın sonuna göre ise 13 lira azalarak 340 lira oldu.

Etiketler
Asgari Ücret Yoksulluk