E-Defter uygulamasında defter raporu hakkında bilinmesi gerekenler

E-Defter uygulamasında defter raporu hakkında bilinmesi gerekenler

e-Defter uygulaması Türkiye’de dijital dönüşüm için kullanılan uygulamalardan biridir. 2020 yılı cirosu 5 milyon TL'yi aşan firmalar 1 Temmuz 2021 tarihine kadar e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamasına geçmek; 1 Ocak 2022 tarihinde ise e-defter uygulamasına geçmek zorundadır. 2019 Ocak dönemi itibarıyla defter raporu beratı dosyası oluşturulması da zorunludur.

Gelir İdaresi Başkanlığı’na (GİB) gönderilen berat dosyalarına ek olarak defter raporu beratı da gönderilmesi zorunludur. Defter raporu beratını; revize edilmiş berat yapısının genişletilmiş bir şekli gibi yorumlayabiliriz. Defter raporu beratı tüm e-Defter kullanıcıları için kritik önem taşımaktadır.

Defter raporu nedir?

Kebir defterinde bulunan her hesabın borç ve tutarlarının defter raporunda işlenmesi gereklidir. Defter raporu hesap detayı olarak ifade edilebilir. Defter raporunda bulunması gerekenler şunlardır: Hesap kodu, hesap adı, dönem içi değişikliklere ilişkin borç işlem sayısı, borç tutarı, alacak işlem sayısı ve alacak tutarı bilgileri. Bu bağlamda defter raporu beratı dosyasının içeriği, e-Defter oluşturulan aya ait ana hesap bazında mizandır şeklinde ifade etmek mümkündür.

Defter raporu beratı, her ay için bir tane oluşturulur. e-Defter’i parçalı şekilde oluşturan firmaların son parçayı oluşturduktan sonra tek defter raporu oluşturması gereklidir. GİB’ e manuel olarak berat dosyası gönderen kullanıcıların defter raporu beratı dosyasını da göndermeleri gerekmektedir. Ocak-2019 döneminden itibaren ilgili ayın dosyasının GİB’ e gönderilmemiş olması durumunda sonraki aya ait defter raporu beratının GİB’ e gönderilip onaylanması mümkün değildir.

Defter raporu beratının ön ekli dosyası yoktur. Durum raporunun alınmasını kolaylaştırmak için dosyaların ayıklanmış olarak hazırlanması ve ayıklanmış halinin programa yüklenmesi gereklidir. Aksi halde programlar sürekli hata verecektir.

2021 yılı e-defter ve berat dosyalarının ikincil kopyalarının aktarım zamanı

2021 yılı e-defter ve berat dosyalarının ikincil kopyalarının Başkanlığın bilgi işlem sistemlerine aktarım zamanları aylık ve 3 aylık tercihinde bulunanlar için aşağıdaki gibidir:

E-Defter uygulamasında defter raporu hakkında bilinmesi gerekenler - Resim : 1

E-Defter uygulamasında defter raporu hakkında bilinmesi gerekenler - Resim : 2

E-Defter uygulamasında defter raporu hakkında bilinmesi gerekenler - Resim : 3

e-Defter gönderimi sırasında şunlara dikkat etmelisiniz:

Ø GİB’e gönderilen berat dosyalarını ve GİB tarafından gönderilen berat dosyalarını saklayın

Ø Yevmiye ve kebir dosyalarını saklayın

Ø Yüklemeyi yaptığınız bilgisayarın saatinin doğruluğuna emin olun

Ø Yevmiye madde sıralamasının doğruluğunu kontrol edin

Ø Geçici vergi, KDV, SSK, amortisman kayıtlarını kontrol edin

e-Defter ile zamandan, maliyetten ve iş gücünden tasarruf edebilirsiniz. eLogo e-Defter uygulaması tüm ERP ve yazılımlarla entegre yapıda olmasıyla da avantaj sağlar.

Etiketler
Uygulama