Abdulkadir Selvi yazdı: Gara’ya operasyon kararı nasıl alındı?

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşe yazısında Gara'ya düzenlenen operasyonun kararının nasıl alındığını yazdı.

Abdulkadir Selvi yazdı: Gara’ya operasyon kararı nasıl alındı?

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşe yazısında Gara'ya düzenlenen operasyonun kararının nasıl alındığını yazdı.

Selvi, şunları kaydetti:

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Örgütün Gara’da toplandığını takip ediyorduk. Özellikle son 5 ayda bu bölgede yoğunlaştıkları gözlendi” sözleriyle Gara’ya yapılan operasyonun önemini ortaya koydu.

PKK, Kandil’de baskı altına alınınca Sincar’ı aktif hale getirmiş. Sincar’a yönelik Türkiye’nin baskıları artınca da Gara’yı aktif hale getirmiş. Komuta kontrol merkezini Gara’ya taşımaya başlamış. Ayrıca Gara’nın Kandil ve Sincar’a göre daha avantajlı bir yönü var. Türkiye’ye 40 kilometre uzaklıkta ve şimdiye kadar operasyon yapılmamış. Gara’yı aktif hale getirerek, Türkiye’ye geçişleri kolaylaştırmış.

PKK sahada sıkıştıkça alternatif üretebilen bir terör örgütü. Türkiye’nin baskısıyla Bekaa’dan çıkarıldı ama ABD onları Kandil’e yerleştirdi. Kandil’de sıkışınca önce Sincar, sonra Gara’yı komuta kontrol merkezine dönüştürmeyi planladı. Ama bu kez başarılı olamadı.

Gara’ya son dönemlerde PKK’nın önemli isimlerinin gelip gittiği de tespit edilmiş.

DURAN KALKAN’IN İTİRAFI

PKK’nın ilk üç isminden biri olan Duran Kalkan, Gara operasyonunu, “Tarihin en ağır çatışmalarından biriydi” diye tanımladı. Terörist Kalkan, Türkiye’nin hedefini, “Gara operasyonunun temel amacı HPG’nin komuta kontrol merkezini işlemez hale getirmekti. Bu operasyonda temel hedef gerillanın komuta kontrol merkezini etkisiz kılmaktı” diye tanımladı.

Duran Kalkan bunu söylediğine göre demek ki Gara operasyonu hedefine ulaşmış.

SİVİLLERİN GARA’DA TUTULDUĞU İSTİHBARATI

5-6 yıldır PKK’nın elinde olan sivillerin Gara’da tutulduğu istihbaratı ekim ayında alınmış. Bilgi birkaç kaynak tarafından teyit edilince, Gara’ya yönelik operasyon hazırlıklarına başlanmış. Şubat ayı başında ise operasyonun düğmesine basılmış.

GARA, PKK’YI PANİKLETTİ

PKK’ın Gara bölgesini güvenli alan saydığı ve “TSK sadece uçakları ve SİHA ile ateş açar, sonra gider” diye düşündüğü ortaya çıktı. Ancak Gara’da kara operasyonunun yapılması PKK’nın yönetim kademelerinin paniklemesine yol açtı.

PKK’NIN ALDIĞI ÖNLEMLER

PKK’nın Gara operasyonundan sonra yeni önlemleri uygulamaya koyduğu belirlendi.

1)Gara bölgesinde daha önce iptal edilmiş olan gözcü uygulamasının başlatıldığı tespit edildi.

2)Bölgede bulunan PKK’nın üst düzey yöneticilerinin korumalarının arttırıldığı, gizli sığınak yapılması dahil ilave önlemler alındığı belirlendi.

3)Firar olaylarına karşılık olarak teröristlerin tek olarak bulunmalarının yasaklandığı, 3-4 kişilik gruplar halinde bulunmalarının zorunlu hale getirildiği öğrenildi.

4)Gündüz açık havada hiçbir şekilde hareket edilmemesi talimatının verildiği tespit edildi.

5)Radyo, cep telefonu, tablet başta olmak üzere elektronik haberleşme cihazlarının toplandığı, bunların kullanılmasının yasaklandığı belirlendi.

Etiketler
Gara 13 şehit Abdulkadir Selvi Hürriyet Operasyon