Lübnanlı kadınlar bir mevzi daha kazandı

Lübnan Parlamentosu, cinsel tacizi suç sayan yeni yasayı onayladı. Bunu olumlu ama yetersiz olarak gören kadın örgütleri cinsiyet eşitliği için daha uzun yolları olduğunu söyledi.

Lübnanlı kadınlar bir mevzi daha kazandı

Dünyanın hemen her yerinde kadınların hak arama mücadelesi sürüyor. Kimi zaman kazanımlar çok küçük görünse de büyük değişimlerin ön adımı oluyor. Lübnan’da da durum böyle. Son olarak Lübnan Parlamentosu, cinsel tacizi suç sayan ve failin hapis cezası almasını öngören yasa tasarısını onayladı. Buna göre cinsel taciz faillerine 4 yıla kadar hapis ve asgari ücretin 50 katına kadar para cezası verilebilecek.

Birleşmiş Milletler’in Lübnan’daki Cinsiyet Eşitliği Ofisi gelişmeyi Twitter’dan “Lübnan’da cinsel taciz ve istismar faillerini cezalandıran ilk yasa” paylaşımıyla duyurdu.

OLUMLU BİR ADIM AMA YETERLİ DEĞİL

Ülkedeki kadın hakları örgütleri yeni yasayı olumlu bir adım olarak görse de yeterli bulmadıklarını dile getirdi. Yapılan açıklamalarda cinsiyet eşitliğinin önündeki bazı engellerin hâlâ varlığını sürdürdüğü kaydedildi. Kadın örgütleri “Evlilik içi tecavüzün” halen suç sayılmadığını hatırlattı. Binlerce göçmen ev işçisi kadının iş kanunu kapsamına alınmayarak mağdur edildiğine vurgu yapıldı.

Lübnan’da iç savaş sonrasında ülkedeki bütün din ve mezheplerin temsiline dayanan sistem de kadınları bazı alanlarda mağdur etti. Lübnanlı kadınların evlendiği yabancı erkeklere ve bu evlilikten doğan çocuklara vatandaşlık hakkı verilmiyor. Kadınlar bu yasanın amacının ülkedeki farklı din ve mezhepteki kesimlerin nüfus oranlarının dengede tutmak olduğunu söylüyor. Bu yasanın da kaldırılmasını istiyor.

YENİ YASA NELER GETİRİYOR?

♦ Cinsel taciz faillerine 4 yıla kadar hapis ve asgari ücretin 50 katına kadar para cezası verilebilecek.

♦ Failleri cezalandırmanın yanı sıra hem mağdurlara hem de sanık aleyhinde tanıklık yapanlara koruma sağlanacak.

♦ Mağdurlara Sosyal İşler Bakanlığı tarafından destek ve rehabilitasyon hizmeti sunulacak.

♦ Cinsel taciz konusunda farkındalık yaratmak için özel bir fon oluşturulacak.

♦ Mağdurlar tazminat da talep edebilecek.

♦ Fail ile mağdur arasında bir bağ varsa ceza altı ay ile iki yıl arasında hapis ve asgari ücretin 10 ila 20 katı arasında para cezası uygulanacak. Fail mesleki kıdem ve konumunu aynı yerde çalışan bir personel üzerinde kullanıyorsa ve/veya taciz devlet kurumları, üniversite, okul ve ulaşımda meydana gelmişse bu kapsamda ele alınacak.

♦ Mağdur engelli veya kendini savunamayacak durumda ise, taciz suçu iki veya daha fazla kişi tarafından işlenmişse ve failler maddi, manevi veya duygusal baskı uygulamışsa 2 ila 4 yıl arasında hapis ve asgari ücretin 30 ila 50 katı para cezası verilebilecek.

Etiketler
Lübnan Taciz