AİHM'nin Selahattin Demirtaş kararı ne anlama geliyor?

Selahattin Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman yaptığı açıklamada, “Demirtaş’ın 4 yıldır siyasi sebeplerle rehin tutulduğu tescil edilmiştir. AİHM derhal tahliye kararı da verdi” dedi.

AİHM'nin Selahattin Demirtaş kararı ne anlama geliyor?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) cezaevinde bulunan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında hak ihlali kararı verdi.

Demirtaş’ın avukatı “AİHM Büyük Dairesi, olması gerektiği gibi Selahattin Demirtaş ile ilgili ağır ve tarihi bir karar vermiştir. Bu kararla Demirtaş hakkındaki bütün suçlamalar boşa çıkmış, Demirtaş’ın 4 yıldır siyasi sebeplerle rehin tutulduğu tescil edilmiştir. AİHM derhal tahliye kararı da verdi” dedi.

Demir, “AİHM’in 2018 tarihli ilk kararından sonra ileri sürülen ‘karar kesin değil’ bahanesi ortadan kalkmıştır.Bu karar kesin ve bağlayıcıdır.Türkiye yargısının,’karşı hamle yapar işi bitiririz’ anlayışına kapılmadan Demirtaş’ı derhal serbest bırakması gerekmektedir” diye konuştu.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

2018’de AİHM, Demirtaş’ın tahliyesine karar vermişti ama Türkiye mahkemeleri kararın kesinleşmediğini öne sürerek Demirtaş hakkında tahliye kararı vermiyordu. Tahliye edilmesine karşı Türkiye, AİHM kararına itiraz etmişti.

AİHM’in verdiği tahliye kararı ile karar kesinleşmiş oldu. Bu aşamadan sonra mahkemenin hukuken Demirtaş hakkında tahliye kararı vermesi gerekiyor.

Etiketler
Demirtaş AİHM Karaman Selahattin Demirtaş AİHM