‘Paralel Bakanlık’ Meclis gündeminde

TBMM Genel Kurulu’nun bu haftaki gündemi, “paralel bakanlık” gibi hareket edecek Çevre Ajansı’nın kurulmasını öngören torba teklif olacak.

‘Paralel Bakanlık’ Meclis gündeminde

TBMM Genel Kurulu’nun bu haftaki gündemi, “paralel bakanlık” gibi hareket edecek Çevre Ajansı’nın kurulmasını öngören torba teklif olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın birçok yetkisini elde edecek ajansın başkanı, teklifin yasalaşması durumunda kendisini atayan bakandan daha fazla maaş alacak ve geniş yetkilere kavuşacak.

AKP’li milletvekilleri tarafından kaleme alınan “Çevre Torbası”nda, sıfır atık sisteminin, Çevre Ajansı yoluyla tek elden yürütülmesi öngörülüyor. Depozito sisteminin uygulaması da 2022'den itibaren hayata geçirilecek. Yere çöp atmanın ve çevreyi kirletmenin faturası ağırlaşacak. Çevreyi kirletenlere bin lira para cezası getirilecek. Ayrıca teklifle elektrikli scooterlar da yasal zemine kavuşacak.

Yarın Genel Kurul’da görüşmelerine başlanacak teklife itiraz eden muhalefet partileri, belediye yasasındaki değişikliğe dikkati çekerek, “Büyükşehir yasasında Büyükşehir belediyelerinin yetkisinde olan bölge otoparkı, kapalı ve açık otopark yapmak, yaptırmak, işletmek, işlettirmek ve ruhsat vermek yetkisi ilçe belediyelerine aktarılıyor. Ayrıca buradan gelen gelirler de ilçe belediyelerine yönlendiriliyor. Bu nedenle teklif, Anayasal anlamda sorunludur” itirazında bulundu.

BÜTÇE’DE GENEL KURUL MESAİSİ

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe mesaisi ise geçen hafta son buldu. Kurumların 2021 Yılı Bütçe Teklifi görüşmeleri, çevre torbasının yasalaşmasının ardından Genel Kurul’da sürecek. TBMM Genel Kurul'da ayrıca, yeniden Kamu Başdenetçiliğine seçilen Şeref Malkoç, yemin edecek. Meclis'te yarın ve çarşamba günü siyasi partilerin grup toplantıları gerçekleştirilecek.

BU HAFTA BEŞ KİT GÜNDEMDE

Sayıştay raporlarının görüşüldüğü TBMM KİT Komisyonu’nda ise bu hafta beş kurum "denetlenecek." Yarın Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü, çarşamba Türkiye Elektromekanik Sanayii AŞ. Genel Müdürlüğü ile Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Tic. Aş. Genel Müdürlüğü, perşembe Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü ve cuma günü Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü’nün denetim raporları görüşülecek.

Etiketler
Bakanlık Para TBMM