Audi CEO’su tutuklandı

Dizel motorlu araçlarda kullandığı hileli yazılımın ortaya çıkmasının ardından bir skandala imza atan Volkswagen Grubu’nun başı dertten kurtulmuyor.

Audi CEO’su tutuklandı

ABD tarafından 25 milyar Euro ceza kesilen ve yüz binlerce aracı geri çağrılan Volkswagen Grubu’nun en önemli markalarından biri olan Audi’nin CEO’su Rupert Stadler, ‘delilleri karartma’ şüphesiyle dün tutuklandı.

Çatısı altında Audi, SEAT, Skoda, Porsche, Lamborghini ve Volkswagen gibi birçok otomobil markasını bulunduran Volkswagen Grubu’nun 3 yıl önce yaşadığı ‘dizel skandalı’ büyümeye devam ediyor. ABD’de sattığı dizel (TDI) motorlu araçlarda kullandığı hileli yazılımın ortaya çıkmasının rekor bir ceza ödemek durumunda kalan Volkswagen Grubu, anavatanı Almanya’da da ciddi sorunlar yaşamaya başladı. Geçen hafta Almanya’nın Braunschweig şehrindeki savcılıktan 1 milyar Euro’luk ceza kesilen şirketin şimdi de Audi yöneticilerinin tutuklanmasıyla karşı karşıya kaldı.

21 YILLIK VW KARİYERİ

Dizel skandalıyla ilgili önce gözaltına alınan Audi CEO’su Rupert Stadler dün tutuklandı. Stadler’in tutuklanma sebebi ise delilleri karartma şüphesi olduğu açıklandı. Münih savcılığı tarafından yapılan açıklamada Stadler’in yanı sıra Audi’nin bir başka yönetim kurulu üyesinin de dizel skandalı soruşturması kapsamında tutuklandığı belirtildi. Şirketten ise yapılan açıklamada, “Stadler’in bu sabah tutuklandığını doğruluyoruz. Dava sürecinin sonucunu bekliyoruz” denildi. Geçen hafta evlerine baskın yapılan Stadler ve şirketin bir yönetim kurulu üyesinin, ‘dolandırıcılık’ ve ‘belgede sahtecilik’ yapmakla suçlandıkları belirtilmişti.

Volkswagen Grubu’nda 21 yıllık çalışma hayatıyla en eski çalışanlar arasında yer alan Stadler, şirketin yönetim kurulu üyeliğinden, Audi’nin önce finanstan sorumlu yöneticiliğine, sonra başkan vekilliğine ve 2010 yılından bu yana CEO’luğuna getirilmişti.

Peki Volkswagen skandalı nasıl başladı? ABD Çevre Koruma Ajansı, Eylül 2015’te, Volkswagen’in, emisyon testlerini manipüle ettiğini ve şirketin dizel araçlarının normal seviyenin çok üzerinde çevreyi kirlettiğini duyurmuştu. Yapılan testlerde, otomobil NOx (Nitrik Oksit) emisyonları için de geçerli olduğunun farkına varıldı. Buna göre laboratuvarda ölçülen ve gerçek yakıt sarfiyatı arasındaki fark en fazla yüzde 30 seviyesindeyken, test edilen Volkswagen’larda laboratuvarda ölçülen ve gerçek NOx salınımları arasındaki farkın 40 kata kadar çıkabildiği tespit edildi.

Dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu aracın emisyon testlerinde yanıltıcı yazılım kullanıldığını kabul eden Volkswagen’e, ABD’deki mahkemece 25 milyar Euro para cezası verildi. 2015’te skandalın ortaya çıkması sonrası eski Volkswagen CEO’su Martin Winterkorn istifa etmiş yerine gelen Matthias Mueller de yerini bu yıl başında yeni CEO Herbert Diess’e bırakmıştı.

Audi’de bu karardan etkilendi. Ingolstadt merkezli üretici geçen ay da A6 ve A7 modellerinden 60 bin adet dizel motorlu aracında, yanıltıcı emisyon değerlerine neden olan hile yazılımı kullandığını itiraf etmişti.

AUDİ MÜHENDİSLERİNİN YAZILIMI FARKLI ÇIKTI

UZUN zamandır Volkswagen’in lüks araç alt grubu Audi’deki mühendislerin bu yazılımı geliştirdiğinden şüpheleniliyordu. Hatta bu kapsamda Audi’nin eski motor bölümü yöneticisi de Eylül 2017’de gözaltına alınmıştı. Ancak geri çağrılan Audi araçlarda Volkswagen skandalında kullanılandan farklı bir yazılım kullanıldığı öne sürülmüştü.