Bayram alışverişi: Fıstık karaborsa, kıyafet lüks...

TÜİK’in verilerine göre ekonomi ilk çeyrekte yüzde 7.4 büyüdü ancak bu büyüme halka refah olarak yansımadı.

Bayram alışverişi: Fıstık karaborsa, kıyafet lüks...

YAĞMUR ÖZTÜRK/BİRGÜN- Halk da esnaf da ekonomik durumdan memnum değil. Alıcı ‘fiyatlar el yakıyor’ derken, satıcı ‘korkumuzdan fiyatları artırmadık’ diyor. Bayram alışverişinin merkezi haline gelen Eminönü Mahmutpaşa esnafı bu yıl satışların düşmesinden yakınıyor.

Bayram öncesi rağbetin en çok lokuma olduğunu söyleyen esnaf, ithal edilen kuruyemişe ise zam yaptı. 5 yıldır meydanda esnaf olan İbrahim Tektaş, ramazan ayı dolayısıyla satışların bayağı düştüğünü belirterek, geçen yıl bu zamanlar lokumu günde 300 kilo sattığını, bu yıl en fazla 200 kiloya çıkabildiklerini ifade etti.

‘Fıstık karaborsa oldu’
Tatlı dükkânında çalışan şef Mahmud Şabani baklava yapımında kullanılan malzemelerin fiyatının yükselmesine tepki göstererek, “Fıstık karaborsa oldu” dedi. Şabani, geçen yıl 46 lira olan fıstıklı baklavanın kilosunun 55 liraya, 38 lira olan cevizli baklavanın 42 liraya yükseldiği bilgisini vererek, “Fıstık 180 TL’den 230’a fırladı bir günde. Halep ve Antep’ten geliyordu. Halep’teki orman yangınından sonra üreticiler artık sadece Antep’ten alıyor. Ama Antep hangi birine yetişsin?” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Benim tek kazancım cevizli tatlılardan geliyor, fıstıklılardan kâr etmiyoruz. Bayram da satışlara yansımadı ve bayramdan sonra fiyatlar zamlanacak” dedi.

25 senedir Eminönü Meydanı’nda peynir satan esnaf Mehmet Memiş ise satışlarının ramazan ayının başlamasıyla durgunlaşmasından yakınarak: ”Ramazana girmemize 40-45 gün kala süper bir iş yaptık. Ama ramazan ayına girdiğimizden beri sıfırız” dedi.

‘Sadece çocuklara’
Özellikle tekstil ürünlerinin satıldığı Mahmutpaşa’da bayram öncesi tek hareketlenen çocuk kıyafeti ve ayakkabısı satan dükkânlar oldu. Çorum’dan misafir olarak gelen devlet memuru Mahmut Seyhan “Biz kendimizden vazgeçtik ama çocuklara kıyamıyoruz tabii. Her şey ateş pahası, burada toptancılar var. Daha ucuz olması gerekir ama iç piyasayla fiyatlar aynı” dedi. Yıllardır Mahmutpaşa’da ayakkabıcılık yapan esnaf Sinan Ermiş ise “Fiyatlar geçen yılla aynı, hatta bazılarını düşürdük ama bayram öncesi hiçbir artış olmadı” diye konuştu.

‘Kıyafet artık lüks
Bayram için gıda ürünleri almaya gelen 3 çocuklu Nazmiye Seyhan gıda ürünlerinin fiyatı artsa dahi almaya mecbur olduklarını belirtti ve şunları söyledi: “Yiyecek bir şeyler almaya mecburuz, temel ihtiyaç sonuçta.”

Alışveriş için gelen Hatice Güleser satıcıların, “Fiyatları düşürdük” iddialarına tepki göstererek, “Dolar olmuş 5 lira, nasıl düşürebilirsiniz ki?” diye sordu.

‘Mahmutpaşa bitti’
Çocuk kıyafetleri satan bir başka Mahmutpaşa esnafı ise “Yıldan yıla biraz daha sönükleşiyor. O eski Mahmutpaşa yok artık. Normalde burada iğne atsan yere düşmezdi. Satışlarımızda bir hareketlenme oldu ama bekleneni yakalayamadık” dedi.

İç giyim mağazasında çalışan Erdal Hazinedar ise doların yükselmesiyle pamuk fiyatlarındaki artışın satışlarını çok etkilediğini ifade etti ve ekledi: “Böyle giderse esnaf fazla dayanamaz. Bırak durgunluğu hiç müşteri yok. Doların yükselmesiyle mecburen fiyatları artırdık. Şimdilik artan sadece bunlar. Ama zamanla her şey artacak millet o zaman uyanacak.”

Etiketler
Borsa Lüks TÜİK