İnternetin en verimli kullanım alanlarından olan elektronik vize nedir nasıl alınır?

Başlıkta da anlaşılacağı üzere internet artık hayatımızın olmazsa olmazları arasında yer alıyor.

İnternetin en verimli kullanım alanlarından olan elektronik vize nedir nasıl alınır?

Başlıkta da anlaşılacağı üzere internet artık hayatımızın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Gündelik işlerimizin birçoğunu internetin yaygın kullanımı sayesinde kolayca halledebiliyoruz. Devlet kurumlarında gerçekleştirmek istediğimiz pek çok işlemden yapacağımız ödemelerin tamamına yolculuklarımızdan tatil yapmak için gideceğimiz yerleri ayarlamaya kadar pek çok işlemi artık ceplerimizde yer alan mini bilgisayar ile gerçekleştirmek mümkün.

Bugün, yazımızı görünce pek çok kimsenin şaşıracağını düşündüğümüz bir konu hakkında detaylı bilgi vermek istedik. İnternet üzerinden yapılabilen işlemlerden biri de bir ülkeye giriş esnasında alınan vizeyi almaktır.

İnternet üzerinden vize alma işlemine elektronik vize, kısaca e-vize adı verilmektedir. E-vize hizmeti gün geçtikçe dünyanın büyük bir çoğunluğu tarafından kabul edilen bir vize yöntemi olmaktadır.

E-vize için aranan şartlar

Aslında bununla ilgili her ülkenin uymak zorunda olduğu net standartlar söz konusu değildir. Dolayısıyla burada belirteceğimiz hususların büyük bir çoğunluğu genel hususlar olmasına rağmen birkaç istisna ülkede tam olarak uygulanmayabilir. Ancak e-vize ile yabancı kişileri ülkesine kabul eden pek çok ülke için bu şartların geçerli olduğunu söylemek mümkündür.

Öncelikle şunun bilinmesi gerekir ki bir ülkeye e-vize ile giriş yapacak kişilerin bu giriş işlemlerini uzun süreli gerçekleştirmeleri mümkün değildir. E-vize ile ülkesine yabancı kişileri kabul eden ülkelerin hepsi bu vize ile ülkelerine giriş yapan kişilerin giriş sürelerini kısıtlı bir süre olarak belirlemiştir.

Genellikle e-vize ile yabancı kişileri ülkelerine kabul eden ülkelerin bu kişilere verdiği vize süreleri 1 ayı geçmemektedir.

Bunun yanı sıra örneğin Hindistan’a e-vize ile giriş yapmak ile Japonya’ya e-vize ile giriş yapmak Türk vatandaşları için aynı şey değildir. Dünya üzerinde yer alan her ülkenin egemenlik hakları uyarınca kendi ayrı vize politikaları bulunmaktadır. Bu vize politikaları doğrultusunda hangi ülke vatandaşlarının e-vize ile ülkelerine girmelerine izin vereceklerini kendileri belirlemektedir. Türkiye vatandaşlarının bu noktada 100’den fazla ülkeye e-vize ile giriş yapabilmeleri mümkündür.

E-vize ile bir ülkeye giriş yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise e-vizenin ülkeye serbestçe giriş yapılmasını sağlamanın yanı sıra yine de ülke girişinde yapılacak ek kontrollerdeki tüm prosedürlere dikkat edilmesidir. Zira e-vizenin normal vizeden tek farkı vize alacak kişinin bürokratik vize sürecini kısaltmasıdır.

E-vize çoğunlukla sadece turistik amaçlarla ülkeye giriş yapmak isteyen kişilere verilmektedir.

E-vize nasıl alınır?

E-vize almak her ülkenin kendi prosedürlerine tabi olsa da çoğunlukla bütün ülkelerde aynı şekillerde gerçekleştirilen işlemlerle yapılabilmektedir.

Öncelikle e-vize almak istediğiniz ülkenin bu tip bir hizmetinin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Yapılacak basit bir internet araması ile e-vize alınacak ülkenin sırf bu işlem için kurulmuş internet sayfasına ulaşılabilmektedir. E-vize almak için gerekli olan bütün işlemler bu site üzerinden gerçekleştirilecektir.

Burada çoğunlukla e-vize alacak kişinin pasaportunun ilk sayfasının taranmış hali ve ilgilinin biyometrik fotoğrafı talep edilmektedir. İnternette yer alan normal fotoğraflarınızı vize için istenen standartlara çevirmeniz de mümkündür.

Bu işlemlerin ardından detaylı bir vize talep formu doldurulması talep edilecektir. Bu formda o ülkeye giriş yapacak kişinin hangi amaçla ülkeye girmek istediği ve vize talep ettiğinden tüm kişisel bilgileri ve maddi durumuna kadar pek çok konuyu net bir şekilde belirtmesi istenmektedir. Bu formda belirtilen bilgilerin vize verilme aşamasında çoğunlukla kontrol edildiği göz önünde bulundurulduğunda burada yer alan bilgilerin eksik ve yanlış olmamasına dikkat edilmelidir. Bu bilgilerdeki herhangi bir eksik ve yanlış beyan vize alınamamasına sebebiyet verecektir.

E-vize alırken dikkat edilmesi gerekenler

E-vize uygulaması internet üzerinden bir ülkeye giriş yapmak için gerekli olan vizenin verilmesi uygulaması olmasına rağmen yine de vize gibi ciddi bir işlemin tüm unsurlarına burada verilen vizede de dikkat edilmektedir. İnternet üzerinden yapılan bir başvuru olması hasebiyle e-vize alacak kişilerin dikkat etmesi gereken önemli püf noktalar da buna göre şekillenmektedir. E-vize alırken dikkat edilmesi gereken belli başlı hususlar şu şekilde belirtilebilir:

· Öncelikle pasaportun güncel olması ve geçerlilik süresinin ziyaret edilecek ülkeye giriş tarihi itibarıyla en az 6 ay daha devam ediyor olması gerekmektedir. Bu husus tıpkı normal vizede olduğu gibi e-vizede de dikkat edilen önemli bir noktadır.

· Vize başvurusu esnasında verilen tüm bilgilerin doğru olmasına dikkat edilmelidir. Yanlış verildiği anlaşılan herhangi bir bilgi nedeniyle vize başvurusu olumsuz sonuçlanabilmektedir.

· Girilmesi düşünülen ülkeye daha önce giriş-çıkış yapılan ülkelerin vizeleri alınmışsa bunlar ek olarak beyan edilmelidir. Ancak bu noktada yapılacak beyanda bazı ülkelerin siyasi olarak diğerleri ile aralarındaki problemler de göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin; İran’a vize ile girmiş bir kişinin Amerika Birleşik Devletleri’ne giriş yapmasına izin verilmemektedir. Bu tip ülkeler arası siyasi nüanslar doğrultusunda Amerika Birleşik Devletleri’ne giriş yapmak isteyen bir kişinin önceden İngiltere veya İsrail gibi ülkelerden vize almışlığı varsa bunu belirtmesinde fayda olacaktır.

· E-vize başvurusu esnasında başvurucunun başvurusu ile ilgili bilgiler sadece internet üzerinden ve başvurucunun beyanları kadar bilinebileceği için yapılacak başvuru ne kadar ayrıntılı olursa vizenin verilme ihtimali o kadar yüksek olacaktır. Dolayısıyla başvuruda bulunacak kişinin ülkede nerede kalacağı ne kadar süreyle kalacağı kendi maddi durumu hakkında oldukça detaylı bilgiler vermesi ve bunları kanıtlayacı belgeleri de başvurusuna eklemesi durumunda vizenin çıkma ihtimali o derece yüksek olacaktır.

E-vize alındıktan sonra

E-vize için yapılacak başvuru gidilmek istenen ülkenin e-vize işlemi için resmi olarak açtığı internet sitesi üzerinden sona erdirildikten sonra başvuru esnasında verilen elektronik posta adresine başvurunun değerlendirilmesinin ardından başvuru sonucunun olumlu mu yoksa olumsuz mu olduğu noktasında bildirim gelmektedir.

Bu bildirimde eğer giriş yapmak için başvuruda bulunulan ülke için alınan elektronik vize olumluysa bu vizenin yerine geçen bir belge de iletilmektedir. Bununla ilgili ülkenin iç makamlarının da bilgilendirildiği ve ülkeye giriş yapılacak herhangi bir sınır kapısından vize süresi boyunca bu ülkede kalınabileceği ve ülkeye giriş yaparken ve ülkede bulunulduğu esnada dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin detaylı bir bilgilendirme metni yollanır.

Bu metin ve elektronik vize yerine geçen evrak ile birlikte artık gidilmek istenen ülkenin sınır kapısından ülkeye giriş için alınan vizedeki başvuru süresi kadar orada bulunmak mümkün olacaktır.

Bu e-posta ile birlikte artık o ülkeye serbest bir şekilde giriş yapılabilecektir. Normal vizeye göre daha kısa sürede alınabilmekle birlikte elektronik vizenin de oldukça ciddi bir işlem olduğunu göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Özellikle vize başvurusundaki bilgilerin sadece internet üzerinden görülebildiği ve başvurunun bu doğrultuda değerlendirildiği göz önünde bulundurulduğunda aslına bakılırsa elektronik vize başvurularına normal vize başvurularından daha fazla ehemmiyet gösterilmesi gerektiğinin söylenmesi daha bile iyi olacaktır. Zira bu başvurular tamamıyla internet üzerinden iletilen başvuru evrakları üzerinden değerlendirilmektedir. Dolayısıyla yapılacak herhangi bir hata vizenin alınamaması ile sonuçlanabilecektir.

SPONSORLU İÇERİK

Etiketler
Inter Vize