ABD'den yeni öneri

Türkiye-ABD ilişkilerinde müzakerelerin önümüzdeki dönemde ABD’nin olası yaptırımları ile Suriye’de Fırat’ın doğusu etrafında şekillenmesi bekleniyor.

ABD'den yeni öneri

ABD ile Türkiye arasında Rusya’dan alınan S-400 füzeleri nedeniyle gerilim sürerken dün ABD’nin Suriye ve IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi James Jeffrey başkanlığındaki heyet Ankara’da ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’nin kuzeyinde oluşturulmasını önerdiği güvenli bölge konusunda görüşmelerde bulundu.

Jeffrey’in Ankara’daki görüşmelerinden hemen önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Güvenli bölge oluşmazsa Fırat’ın doğusuna harekât başlatırız” mesajı vermesi dikkat çekti. Cumhuriyet gazetesinden Hüseyin Hayatsever'in haberine göre Türkiye-ABD ilişkilerinde müzakerelerin önümüzdeki dönemde ABD’nin olası yaptırımları ile Suriye’de Fırat’ın doğusu etrafında şekillenmesi bekleniyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ABD’li mevkidaşı Mark Esper, Türkiye’ye 12 Temmuz’da S-400 sevkıyatının başlamasının hemen ardından yaptıkları telefon görüşmesinde “Suriye’de güvenli bölge oluşturulması konusunda bir ABD heyetinin Ankara’ya acilen gönderilmesi” konusunda uzlaşmışlardı. Bu kapsamda ABD heyetinin ziyareti bir hafta gecikmeli olarak dün başladı.

ABD’den yeni öneri

Jeffrey’in başkanlığındaki heyet, Ankara’ya iki günlük bir ziyaret gerçekleştiriyor. ABD heyeti, dün ilk olarak Dışişleri Bakanlığı’nda iki ülke arasında oluşturulan Suriye Çalışma Grubu toplantısına katıldı.

Toplantıya Türk heyetine Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlık ettiği, toplantıda ABD’nin güvenli bölge konusunda Türkiye’ye sunduğu yeni önerinin görüşüldüğü belirtildi. Diplomatik kaynaklar, toplantıda Suriye’de güvenli bölge, siyasi süreç, anayasa komitesi ve İdlib konularının ele alındığını bildirirken ABD’nin yeni önerisi konusunda ayrıntı paylaşmadı.

Jeffrey, Dışişleri Bakanlığı’ndaki Suriye Çalışma Grubu toplantısına katılmasının ardından Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından da kabul edildi.

Sonuçsuz görüşmeler

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’den ABD askerlerini çekme kararı almasının ardından Suriye’nin kuzeyinde “güvenli bölge” oluşturulması önerisinde bulunmuştu. Bu önerinin ardından Trump’ın Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Türkiye’ye üç ayrı ziyarette bulundu. Jeffrey’in ziyaretlerinde ABD askerlerinin Suriye’den çekilmesi ve güvenli bölge önerileri ele alınırken bu görüşmelerden somut bir sonuç çıkmadı.

Türkiye, ABD’nin S-400 nedeniyle olası yaptırımlarının konuşulduğu bir dönemde Fırat’ın doğusuna operasyonu gündemde tutarak ABD ile müzakerelere yön vermeye çalışıyor. Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefonda görüştü. Görüşmede İdlib’de yaşanan gelişmelerin ele alındığı bildirildi.

Etiketler
Suriye Türkiye