Aile hekimlerine bir darbe daha!

Asgari ücrete zam yapılıp, aile hekimlerinin ödeneklerine zam yapılmaması tepkiyle karşılandı.

Aile hekimlerine bir darbe daha!

Aile hekimlerinin işi ve mali yükleri her geçen gün artıyor.

Son olarak asgari ücrete yapılan yüzde 26'lık zamla bu ücreti çalışanlarına ödemek zorunda olan aile hekimlerinin ödeneklerinde en az aynı oranda zam yapılmaması zaten yıllar içinde geliri azalan aile hekimlerini isyan ettirdi.

Aile hekimleri, Anayasanın 56. maddesine göre devletin asli görevi olan birinci basamak sağlık hizmetlerini ücretsiz olarak veriyor. Aile hekimlerinin tek gelir kalemleri ise Sağlık Bakanlığınca belirlenen ve Hazine ve Maliye Bakanlığınca ayrılan ödenek.

HER ŞEYE ZAM VAR AİLE HEKİMLERİNE YOK

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; son yıllarda aile hekimlerinin hizmet vermeleri için olmazsa olmaz olan tüm sağlık malzemelerine yüzde 100 oranında artış geldi. Hizmet verdikleri binaların kira ücretlerine ise Sağlık Bakanlığınca yüzde 46’ya varan oranlarda zam yapıldı.
Bu süreçte aile hekimlerinin aylık cari gider yardımlarında ise artışa gidilmedi, tam tersi düşürüldü.

Konuyla ilgili konuşan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Dr. H.Şenol Atakan; “Gelinen noktada Aile Sağlığı Merkezi Gider Ücreti yetersiz kalmaktadır. Çünkü, asgari ücret yıllar içinde yüzde 100'e yakın oranda artmıştır. Son dönemde enflasyon nedeni ile sarf malzeme ücretlerinin yüzde 100, kiralar da yüzde 46 oranında artışlar yapılması elektrik, doğalgaz gibi diğer giderlerin artması nedeni ile cari gider yardımı yetersiz hale gelmiştir. Özellikle tek ve iki birimli aile sağlığı merkezleri tıkanma noktasındadır.” dedi.

ÜCRETİ AZALAN TEK MESLEK: AİLE HEKİMLERİ

AHEF Başkanı Atakan sözlerini şöyle sürdürdü: “Diğer bir temel sorun ise sıfır nüfuslu birimler açılması nedeni ile nüfusların düşmesidir. Çünkü yeni açılan birimler, mevcut aile hekimlerinin nüfusunu almaktadır. Bu nedenle diğer aile hekimlerinin nüfusu azalmaktadır. Ücreti azalan tek meslek grubu aile hekimleridir. Sağlık Bakanlığınca verilen sözler yerine getirilmelidir.

Açıkça belirtmek istiyoruz ki aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının ücret kayıpları için Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yeterli ödenek sağlanmadığı sürece sıfır nüfuslu yeni birim açılmasını kabul etmiyoruz, istemiyoruz. Bu durum ayrıca hekimlerin arasındaki ilişkileri bozmakta ve iş barışını olumsuz etkilemektedir.”

AİLE HEKİMLERİNE YILLIK 14.4 MİLYON TL EK MALİYET

Cari ödemeleri uzun süredir azaltılan aile hekimlerinin asgari ücret artışından olumsuz etkilenmemeleri mümkün değildir diyen Dr. Atakan, “Aile hekimlerinin yanlarında çalıştırdıkları 15 bin civarında çalışanın aile hekimlerine aylık maliyeti 2019 itibariyle her ay 1,2 milyon TL, yıllık 14,4 milyon TL artış gösterecektir.

Aile hekimlerinin bu zor durumu yönetmesi imkansız görünmektedir. Sağlık hizmetlerini daha iyi verebilmek için aile hekimleri tarafından çalıştırılmakta olan 15 bin personelin önemli bir bölümü işsiz kalma riskiyle karşı karşıyadır. Aile Sağlığı Merkezleri’nde görev yapan temizlik görevlisi, tıbbi sekreter ve yardımcı sağlık personeli olmak üzere 15 bin sağlık çalışanını işten çıkarmak zorunda kalabiliriz.

Taleplerimiz:

-Nüfusun azaltılması nedeni ile ortaya çıkan aile hekimlerinin ücret kaybı acilen giderilmelidir.

-Aile Sağlığı Merkezi Gider Ücretine en az yüzde 50 artış yapılması, tek ve iki birimli aile sağlığı merkezlerinde görev yapan aile hekimlerine sınıflandırmaya bağlı kalmaksızın 1,5 katı ödenmesidir.

“TÜKENDİK, İSYAN EDİYORUZ”

Artık görmezden gelinmek 26 bin Aile Hekimimizi isyan ettirdi. Gün geçmiyor ki yeni bir mağduriyet yaşamayalım. Sağlık Bakanımızdan randevu istedik ancak görüşemedik. Hak kayıplarımız, yaşadığımız şiddet bizi tüketti. Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve Sağlık Bakanımızdan acil müdahale bekliyoruz. Bu şartlarda verdiğimiz hizmetin etkilenmemesi mümkün değil.” dedi.

Etiketler
Asgari Ücret