CHP'li Ayhan Barut: Üretici ve tarım desteklense vatandaş ucuza tüketir

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Adana Vedat Dolakay Sebze ve Meyve Hali'nde incelemelerde bulundu. Barut, gıda enflasyonunun çözümü için önerilerini açıkladı.

CHP'li Ayhan Barut: Üretici ve tarım desteklense vatandaş ucuza tüketir

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, yaş sebze ve meyve halinde incelemelerde bulunup esnafın sorunlarını ve isteklerini dinledi.

Yüksek üretim maliyeti altında ezilen çiftçinin ürünlerinin para etmediğini, vatandaşın tüketemediğini, hal esnafının da kan ağladığını aktaran Ayhan Barut, "Yüksek enflasyonun suçlusu olarak meyve ve sebzeyi gösteren iktidar, yanlışta ısrar ediyor. Pahalı tarım ürünlerinin sorumlusu iktidarın yanlış politikalarıdır. Üretici ve tarım desteklense vatandaş ucuza tüketir" dedi.

HAL ESNAFIYLA BULUŞTU

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Adana Vedat Dolakay Sebze ve Meyve Hali'nde incelemelerde bulundu.

Hal esnafının yanı sıra Adana Kabzımallar Esnaf Odası Başkanı Ali Batman ve oda yöneticileriyle de görüşen Ayhan Barut, aktarılan sorunları ve çözüm için önerileri dinleyip not aldı. Hal esnafını ziyaret edip soğandan patatese, limondan portakala satışı yapılan tarımsal ürünlerle ilgili bilgi alan Ayhan Barut, "Üreticinin, hal esnafının ve tüketicinin hali ortada, yüzler hiç gülmüyor. Bu kara tablonun sorumlusu iktidardır. Çözüm üretime, esnafa, üreticiye ve vatandaşa destek olmaktır" diye konuştu.

"ÜRETİCİ DESTEKLENSE VATANDAŞ UCUZA ALACAK"

Haldeki incelemelerinin ardından değerlendirmelerde bulunan Ayhan Barut, yaşanan olumsuzluklara tepki göstererek, şunları dile getirdi:
"İktidarın pembe boyacısı TÜİK, rakamları gizlemesine ve oynamasına rağmen enflasyonu yüzde 16.8 olarak açıkladı. Oysa gerçek enflasyon ise yüzde 25'in üzerinde. TÜİK bile gerçekleri gizleyemiyor. Enflasyon işsizlik, yoksulluk, açlık, vatandaşın alım gücünün düşmesi demek. Enflasyonla ilgili günah keçisi olarak üreticinin ürettiği, halcinin sattığı yaş sebze-meyveyi, soğanı ve patatesi ilan ediyorlar, suçlu gösteriyorlar. Oysa üretici ürettiğinden kazanamıyor, tüketici pahalılıktan alamıyor, hal esnafı da kan ağlıyor.

Oysa bunun yerine tarım ve üretici ile hal esnafı desteklense, tüketici de desteklenmiş olacak ve sağlıklı, ucuza ürün alabilecek. Özellikle yaş sebze meyvenin dışında bu iktidarın korkulu rüyası soğan ve patatestir. Soğan ve patatesin bazen kilosu 10 liraya çıkıyor. Bazı yıllar depolar basılıyor, patates-soğan üreticisi terörist ilan ediliyordu. Bugün soğan 30 kuruşa dahi satılmıyor. Sembolik olarak, maliyetinin altına fiyatla, soğanın torbası 20 liradan alınıyor, bu 20 liraya üreticiyi ve vatandaşı adeta muhtaç hale getirdiler. Bu iktidar için, 'Hiçbir şeyden çekmedi, soğan ve patatesten çektiği kadar' diyebiliriz. Bu yanlıştan dönülmelidir. Üretici ve tarım desteklenmeli, ithalat politikalarından derhal vazgeçilmelidir."

"ESNAF ZORDA"

Adana Kabzımallar Esnaf Odası Başkanı Ali Batman da, hal esnafının çok zor dönemlerden geçtiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın halleri günah keçisi ilan ettiğini aktaran Batman, "Oysa hallerde fiyatlar arz ve talebe göre şekillenir. Çok ürün olursa fiyat düşer, az ürün olursa fiyat yükselir. Durum ortada, çiftçinin ve tarımın sorunu ortada. Tarımda girdiler yüksek, işler daha da kötüye gidiyor" şeklinde konuştu. Hal esnafı Mahsun Doğan ise, "İşler iyi değil. Şu an ihracatın önü kesildiği için dalında 3 liraya aldığımız portakalı burada 3 liraya satamıyoruz. Zararımız büyük" dedi.

Etiketler
Adana Enflasyon Milletvekili