Kanal İstanbul'da İstanbul'u bekleyen tehlike: 'Susuz kalabilir'

Kanal İstanbul hakkında askıya çıkarılan planlarda Sazlıdere Barajı’nın Kanal İstanbul Projesi nedeniyle ‘devre dışı’ kalabileceği belirtildi.

Kanal İstanbul'da İstanbul'u bekleyen tehlike: 'Susuz kalabilir'

Bilim insanlarının “İstanbul’un felaketi olur” dediği Kanal İstanbul Projesi ile ilgili tartışmalar sürüyor.

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre; Projenin yeni imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, projenin birinci etabı için hazırlanan imar planlarını birkaç gün önce askıya çıkardı.

Askıya çıkarılan planlarda, İstanbul’un içme suyu ihtiyacını karşılayan en önemli barajlarından olan Sazlıdere Barajı’nın Kanal İstanbul Projesi nedeniyle ‘devre dışı’ kalabileceği belirtildi.

Askıya çıkarılan planda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) 4 Haziran 2015 tarihli yazısına yer verildi. Belediyenin AKP yönetiminde olduğu yıllarda İSKİ’nin hazırladığı yazıya ilişkin, Sazlıdere Barajı’nın devre dışı kalması durumunda iki yeni barajın yapılacağı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı: “Kanal İstanbul güzergahının Sazlıdere Barajı üzerinden geçmesi ile devre dışı kalması halinde İstanbul Avrupa Yakası su kaynakları potansiyelinin muhafaza edilebilmesi için Sazlıdere Barajı’nın yerine Balaban Barajının (Kırklareli) ve Demirköy Barajının (Kırklareli) içme suyu amaçlı planlandığı belirtilmektedir.”

Trakya Platformu Dönem Sözcüsü Göksal Çidem, konuyla ilgili BirGün’e değerlendirmelerde bulundu. “Yapılması planlanan Balaban ve Demirköy Barajı Projeleri hayata geçirilmeden Sazlıdere Barajı yok edilirse İstanbul susuz kalabilir” diyen Çidem, şöyle konuştu: “Biz Kırklareli’de baraj yapılmasına da karşıyız. Burada daha önce de deniz akan dereler barajlar için kesildi ve balık popülasyonunda büyük kayıp yaşandı. Yapılması planlanan yeni barajlar için de yine dereler kesilip barajlara akıtılırsa popülasyonu büyük zarar görecektir.”

Etiketler
Kanal İstanbul