Engin Özkoç: Öcalan ve PKK, Kürt sorununun tek muhatabı olmak istiyor

CHP Grup Başkanvekili, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, TBMM'de yaptığı basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Engin Özkoç: Öcalan ve PKK, Kürt sorununun tek muhatabı olmak istiyor

CHP Grup Başkanvekili, Sakarya Milletvekili Engin Özkoç, “Genel Başkanımız Kılıçdaroğlu, ‘Türkiye'nin sorunlarının çözüm adresi, Türkiye Büyük Millet Meclisidir’ demeye devam ederken, Erdoğan ısrarla muhatap olarak Öcalan'ı ve PKK'yı aldı.

Öcalan ve PKK, Kürt sorununun tek muhatabı kendileri olmak istiyor. HDP'nin kapatılma amacı da tam buna hizmet etmektedir. Şimdi soruyorum: Bu yüzden mi HDP'nin kapatılmasıyla ilgili yargıyı harekete geçirdiniz?” dedi. Özkoç, soruya, kısa zamanda ve net bir cevap beklediklerini dile getirdi.

Özkoç, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, dün olağanüstü gelişmelerin yaşandığını belirterek, aynı gün içinde HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesi ve HDP hakkında kapatma davasının açılmasına işaret etti.

Özkoç, özetle şunları dile getirdi:

“Cumhuriyet Halk Partisi lideri Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin temel sorunlarının çözüm adresi olarak her zaman Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni göstermiştir. Defalarca çağrı yapmıştır. Çözüm için Kandil'i, İmralı'yı, Recep Tayyip Erdoğan tercih ettiğinde o, Erdoğan'a, ‘Çözüm adresi Türkiye Büyük Millet Meclisi'dir" demiştir.

Recep Tayyip Erdoğan, "Kürt sorunu vardır" dedi ve sorunun muhatabı olarak Abdullah Öcalan'ı ve Kandil'i gördü. Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı, daha sonra Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan, devlet adına, devletin adını kullanarak, "bizim muhatabımız Abdullah Öcalan ve Kandil'dir" deme noktasında açıklamalarda bulundu.

Öcalan'ın talebi üzerine Kandil'e heyet gönderildi.

Öcalan istedi diye Habur Sınır Kapısına hakimleri gönderip, silahlı PKK'lı teröristlerin davul zurna eşliğinde Türkiye'ye girmesini sağladı.

Recep Tayyip Erdoğan'ın kendi ifadesiyle, PKK'lı teröristlerin silah yığınağı yapmasına, hendek kazmasına aylarca göz yumulduğunu söyledi. Vali ve kaymakamlara PKK'ya dokunmayın talimatını verdirdi.

PYD lideri Salih Müslim'i kırmızı halıyla, protokolle karşılattı. Yerel seçimlerde Öcalan'ın seçmenlere hitap eden mektubunu yayınlattı. O yetmedi, Öcalan'ın kırmızı bültenle aranan kardeşini TRT'de konuşturdu. Daha sonra da ‘kırmızı bültenle arandığını bilmiyordum’ dedi.

Genel Başkanımız, ‘Türkiye'nin sorunlarının çözüm adresi, Türkiye Büyük Millet Meclisidir" demeye devam ederken, o ısrarla muhatap olarak Öcalan'ı ve PKK'yı aldı.

Öcalan ve PKK, Kürt sorununun tek muhatabı kendileri olmak istiyor. HDP'nin kapatılma amacı da tam buna hizmet etmektedir. Şimdi soruyorum: Bu yüzden mi "Abdullah Öcalan ve PKK Kürt sorununun tek muhatabı biziz, başka muhatap istemiyoruz" dedikleri için mi siz HDP'nin kapatılması ile ilgili yargıya gerekli uyarıyı yapıp, yargıyı harekete geçirdiniz?

Bunu muhakkak açıklamak zorundasınız. Bundan dolayı mı, PKK istediği için mi; Abdullah Öcalan istediği için mi milletvekilinin, 2016'daki bir twit'i bahane edilip ilk önce milletvekilliği düşürüldü? Arkasından da HDP'nin kapatılma emri geldi.

PKK ve Öcalan'ı muhatap almaya devam edecek misiniz? Bundan sonra da bu muhataplık devam edecek mi? Bunu keskinlikle Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklaması gerekiyor.”

Özkoç, “Sorularımızın cevabının en yakın zamanda verilmesini, Türkiye'nin bir kaosa sürüklenmemesi gerektiğini açık ve net olarak bir kere daha ifade ediyoruz” vurgusu yaptı.

“BAHÇELİ VARLIĞINI, ERDOĞAN’IN VARLIĞINA ARMAĞAN ETMEYE DEVAM MI EDECEK”

Özkoç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin andımızın kaldırılması kararıyla ilgili CHP’yi hedef alan sözlerinin sorulması üzerine, özetle şu değerlendirmeyi yaptı:

“Sayın Devlet Bahçeli, bir karar vermek zorunda. Devlet Bahçeli, ‘Bu adamdan kesinlikle Cumhurbaşkanı olmaz. Çünkü bunlar PKK'yla el ele yürüyorlar’ dediği Tayyip Erdoğan'la ortaklığını sürdürüyor. Bugünkü kongrede de Tayyip Erdoğan'a verdiği desteği sürdürdü. Ancak Andımız ile ilgili yaptığı açıklamalar, HDP ile yaptığı ilgili açıklamalar kafa karıştırmaktadır.

Bahçeli'nin AKP’ye bir tek söz söylemesi gerekiyor. "Ya Andımız’ı tekrar okullarımıza getireceksin ya da ben seni desteklemekten vazgeçiyorum" demesi gerekiyor.

Devlet Bahçeli bir karar vermeli. ‘Varlığım, Türk varlığına armağan olsun’ denilen Andımız’dan yana mı tavır koyacak? Yoksa kendisi ve MHP'nin varlığını, AKP'ye mi armağan etmeye devam edecek? Bunun kararını vermek zorundadır.”

Okullarda öğrenci andının okutulmasıyla ilgili uygulamanın, 2013 yılında dönemin AKP’li Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından kaldırıldığını anımsatan Özkoç, bir sendika tarafından Danıştay’a itiraz edildiğini ve Danıştay’ın öğrenci andının okutulması yönünde karar verdiğini hatırlattı.

Özkoç, Danıştay’ın bu kararının, yine AKP’li Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından temyiz edildiğine vurgu yaparak, “Yani Andımız’ı kaldıran AKP iktidarıdır. Tabelalardan Türkiye Cumhuriyeti ibaresini kaldıran AKP'dir. Devlet Bahçeli dönüp Erdoğan’a sormalıdır: ‘Andımız’ın kaldırılmasını senden isteyen kimdir?

Bunu PKK'nın başındaki adam, Abdullah Öcalan mı istemiştir? Kim istedi senden TC mührünün kaldırılmasını? Kim istedi senden Atatürk resimlerinin kaldırılmasını? Bana söyle’ deyip, ona gerekli cevabı vermelidir” şeklinde konuştu.

Etiketler
Sakarya Engin Özkoç Kürt Kürt sorunu