Teknoloji, hijyen ve çalışma ortamı yok! İşte MEB'in kabul ettiği eğitimde fırsat eşitsizliği

Amasya Eğitim Sen Şube Başkanı Mustafa Ölgün köy okullarına ve kırsal bölgelerdeki eğitim imkansızlıklarına dair raporun ayrıntılarını aktardı.

Teknoloji, hijyen ve çalışma ortamı yok! İşte MEB'in kabul ettiği eğitimde fırsat eşitsizliği

Amasya Eğitim Sen Şubesi’nin köy öğretmenleri ve Eğitim Sen şube başkanlarıyla görüşerek hazırladığı Köy Okulları Raporu eğitimdeki eşitsizliği gözler önüne serdi.

Salgınla mücadele kapsamında uzaktan eğitime geçilen okullarda, özellikle kırsal bölgede yaşayan çocuklar bilgisayar, tablet ve internet gibi altyapı eksiklikleri nedeniyle eğitim öğretimden faydalanamadı.

Birgün'den Meral Danyıldız'ın haberine göre; Raporda birçok eksikliğe dikkat çekilirken, şu ifadelere yer verildi: “MEB’in çözüm olarak önümüze koyduğu EBA TV’yi ilk olarak tecrübe ettik. Daha ilk gün gördük ki amaçları EBA TV’yi siyasi ve ideolojik emellerinin aracı olarak kullanmakmış. Reklam aralarında yapılan yayınlar bunu bizlere tüm çıplaklığı ile kanıtlamış oldu.”

SAĞLIKLI ÇALIŞMA ORTAMLARI YOK

İzmir, Diyarbakır, Hatay, Samsun, Muğla ve Amasya’dan köy öğretmenlerinin, köy okullarındaki öğrencilerin uzaktan eğitim sürecine dair gözlemleri şöyle:

♦ Çocuklarımız maddi olanaklarının genel itibari ile yoksunlar. Çoğunun evinde sağlıklı çalışma ortamları bulunmuyor.

♦ Teknolojik aygıtlara ulaşımları son derece kısıtlı.

♦ Okullarımızda genel itibari ile hijyen problemleri yaşanıyor.

♦ Uzaktan eğitim süreci içerisinde en çok mağduriyet yaşayan ve eşitsizliklere maruz kalan öğrenciler köy öğrencileri.

♦ Öğrencilerimizin büyük bölümü uzaktan eğitim hizmetlerinden yararlanamıyor. Örneğin bir okulumuzda 220 öğrenciden verilen tabletler ile ancak 15-20 kişi derse katılabildi.

MEB EŞİTSİZLİĞİ KABUL ETTİ

Amasya Eğitim Sen Şube Başkanı Mustafa Ölgün değerlendirmesinde köy okullarına ve raporun içeriğine ilişkin şöyle dedi: “Son 18 yılda 17 bin köy okulu kapatıldı. Köy okullarının durumları sadece bundan ibaret değil. Kamu ve özel okullar arasındaki eşitsizlik giderek derinleşirken, kamu okullarının kendi aralarındaki eşitsizlik de giderek derinleşiyor. Köy okulları bunun en tipik örneği.”

Köy okullarında öğrenim gören öğrencilerin derslere girme oranlarının çok düşük olduğunu ifade eden Ölgün, “Köy okullarında birçok sorun bulunuyor. Ayrıca derslere girme oranı çok düşük. Şehir merkezlerinde bu biraz daha artıyor. Uzaktan eğitimde eşitsizlikler köy okullarında daha fazlaydı. MEB ilk olarak köy okullarını açarak bu eşitsizliği de kabul etmiş oldu” ifadelerini kullandı.

Etiketler
Koronavirüs Türkiye Amasya MEB Okul