Emekli Kurmay Albay Haydar Ateş: 'Özel kuvvetler tereyağından kıl çeker gibi vatandaşlarımızı alır gelirdi'

Emekli Kurmay Albay Haydar Ateş, “Gara operasyonu kurtarma operasyonu olsaydı olarak planlansaydı özel kuvvetler tereyağından kıl çeker gibi vatandaşlarımızı alır gelirdi!” ifadelerini kullandı.

Emekli Kurmay Albay Haydar Ateş: 'Özel kuvvetler tereyağından kıl çeker gibi vatandaşlarımızı alır gelirdi'

Kuzey Irak’ta gerçekleştirilen Gara harekâtını ve PKK terör örgütünün 13 kişiyi şehit etmesini değerlendiren Emekli Kurmay Albay Dr. Haydar Ateş, “Gara operasyonu kurtarma operasyonu olsaydı özel kuvvetler tereyağından kıl çeker gibi vatandaşlarımızı alır gelirdi” dedi.

Ateş, Semra Topçu ile yaptığı söyleşide, askeri açıdan bu operasyonun gerekliliğini “Gara, Kandil’e konuşlanmış PKK terör örgütü ile Suriye’de konuşlanmış olan PKK’nın uzantısı YPG arasında geçişi sağlayan Sincar’a yakın dağlık bir bölge. PKK’nın kullandığı bir geçiş ve lojistik faaliyetler için kullanıldığı bir üs bölgesi. Bağlantının kesilmesi gerekiyor, o nedenle olması gereken bir operasyon yapılmıştır” diye anlattı.

Operasyon gizli yapılmamış

PKK’nın kaçırdığı Türk vatandaşlarının o mağarada tutulduğu bilgisinin ne zaman alındığının önemini vurgulayan Ateş, şunları söyledi:

“Güvenlik güçlerimizin o mağarada tutulduğuna dair istihbarat bilgisi çok önceden mi alındı yoksa operasyon sırasında mı? Bu çok önemli. Sıcak operasyon sırasında alınan bilgiyle mağaraya mı girildi?

Eğer bilgi çok önceden varsa, ki ben böyle bir operasyon planlayacaksam 13 güvenlik görevlisi belli bir yerde alıkonuyorsa, bunun çok gizli bir operasyon olması gerekir. Özel kuvvetlerin arama kurtarma ekiplerinin de katılımıyla gizli, nokta operasyonuyla bu kurtarmanın gerçekleşmesi gerekiyor.

Aksi takdirde eğer önceden bir bilgi varsa siz o bölgeye yoğun şekilde büyük bir operasyon yaptığınızda bütün terör örgütünü alarma geçirirsiniz. Yani o mağarada yaşayan terör örgütü mensupları ki, 25 civarında teröristten söz ediliyor. Onlar da böyle bir operasyon sırasında diken üstünde olacaklardır. O yüzden operasyonun gizlilik içinde yapılması gerekir. Operasyonun gizlilik içinde yapılmadığı anlaşılıyor.”
Kısa süre önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı’na atanan ve FETÖ terör örgütü mensubu olduğu ortaya çıkan ve görevden alınan Tuğgeneral Serdar Atasoy’u hatırlatan Ateş, “Operasyon uzun süredir planlandıysa bu şahıs dahil şu an bilmediğimiz gizli Fetö’cüler de bu operasyon bilgilerine ulaşmış ve hatta PKK ile iş birliği çerçevesinde bilgi sızdırmış olabilir”dedi.

Müjde bu muydu?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta çarşamba günü açıklayacağı müjdenin vatandaşları kurtarma operasyonu olduğu iddiasını da şöyle değerlendirdi:

“Düzenlenen operasyon vatandaşları kurtarma operasyonu ise gizliliğin ihlali çok yüksek ihtimal çünkü kritik kademelerde halen FETÖ terör örgütü üyeleri çıkıyor. Cumhurbaşkanı eğer müjde derken buna dair bir bilgiyi kastettiyse demek ki Külliye’de başkaları da öğrenmiş olabilir. Oysa askeri operasyon hakkında çok kişinin bilgi sahibi olmaması gerekiyor. Çok özel bir durumda cumhurbaşkanına özel bilgi verilir, basına da duyurulmaz. Özel kuvvetler gider nokta operasyonuyla tereyağından kıl çeker gibi alır gelir…”

Terörü 2000’lerde sıfırlamıştık

Emekli Kurmay Albay Ateş, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin FETÖ saldırıları süreçlerinden geçtiğini hatırlatarak, siyasetten uzak tutulması gerektiğini de vurguladı:

“Silahlı kuvvetler operasyonun üzerinden siyasi konuları, parti kapatma, iş birliği gibi söylemleri gayri ciddi söylemler olarak buluyorum. Bunca yıl terörle mücadeleyi yürüttük, terörü sıfırladık.

2000 yılına geldiğimizde terörü sıfırlamış bir Türk silahlı kuvvetleriyiz. Ama sonra Ergenekon Balyoz gibi çok kritik süreçlerden geçti Silahlı Kuvvetler. Dolayısıyla silahlı kuvvetleri rahat bırakmak lazım. FETÖ terör örgütünden kendini kurtarmaya ve güçlü yapısına dönmeye çabalıyor. Dünyanın dört bir yanında operasyon yapan bir yapı, siyasetten uzak kalması gerekir.

Türk Silahlı Kuvvetleri üzerinden siyaset yapılmamalı. Operasyonlar üzerinden siyasi rant elde edilmez. Bu siyasete de Türk silahlı kuvvetlerine de zarar verir.”

Söyleşinin tamamı:

Etiketler
Gara 13 şehit Operasyon