Kim Jong Un'dan Trump'a mektup

Trump, Kim Jong Un'un zirveden sonra kendisine gönderdiği mektubu Twitter'daki hesabından paylaşarak "Kuzey Kore Başkanı'ndan çok iyi bir not. Harika gelişme kaydedildi." ifadelerini kullandı.

Kim Jong Un'dan Trump'a mektup

12 Haziran'da Singapur'un Sentosa Adası'nda gerçekleşen tarihi zirvede, iki liderin karşılıklı atışmaları ve tehditlerinin aksine samimi bir ortam yaratılmış, iki lider başbaşa geçen görüşmenin ardından basının karşısına geçerek açıklamada bulunmuş, ardından kapsamlı bir anlaşmaya imza atmıştı. Trump, görüşmeye dair, "Son derece kapsamlı bir metne imza attık, süreci son derece hızlı başlatacağız. Anlaşmadan tüm dünya etkilenecek. Büyük bir sorunu çözeceğiz, bunu bütün dünya için yapacağız. Kim son derece yetenekli biri, ülkesini çok seviyor. Kim ile birçok kez görüşeceğiz. Kim harika biri, onu Beyaz Saray'a davet edebilirim. Eskisine göre ilişkilerimiz çok farklı olacak. Harika ilişkilerimiz olacağından şüphem yok. Başbaşa görüşme çok iyiydi, görüş ayrılıklarını birlikte çözeceğiz." açıklamasında bulunmuştu.

Ancak bu tarihi zirveden çok kısa süre önce ABD Başkanı tarafından mektup krizi yaşanmış ve Trump yazdığı mektupla görüşmeyi şu sözlerle iptal etmişti; "Ne yazık ki son açıklamalarınızda gösterdiğiniz büyük öfke ve açık düşmanlığa dayanarak,uzun zamandır planlanan toplantıyı yapmanın şu anda uygun olmayacağını hissettim. Lütfen bu mektubu iki tarafın iyiliği için ancak dünyanın zararına yapılmayacak olan Singapur zirvesini temsilen kabul edin. Nükleer kabiliyetlerinizden bahsediyorsunuz ancak bizimkiler o kadar devasa ve güçlü ki Tanrı’ya asla kullanmak zorunda kalmamamız için dua ediyorum."

GERİLİM YENİDEN BAŞLADI

İki ülke liderinin ilişkisi ılımlı bir şekilde ilerlerken, ABD'nin Kuzey Kore'ye 'nükleer baskı' uygulamalarını sürdüreceği, gerekli yaptırımlara devam edeceği açıklamaları üzerine yeniden gerilim açıklamaları geldi.

Geçtiğimiz hafta Kuzey Kore'yi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Kim Jong Un ile görüşmesi beklenirken, Kuzey Kore medyası, Kuzey Kore liderinin 'patates tarlasında' olduğu bahanesiyle bir araya gelmediğini belirtti.

Etiketler
Kuzey Kore Twitter