Milli Savunma Bakanlığı açıkladı: Yeni nesil kargo uçağı 'retrofit' işlemleri Türkiye'de yapılacak

Yarbay Şebnem Aktop, “İlk uçağın retrofit faaliyetine önümüzdeki günlerde başlanması ve faaliyetin temmuz 2021 ayı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanlığı açıkladı: Yeni nesil kargo uçağı 'retrofit' işlemleri Türkiye'de yapılacak

Milli Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yarbay Şebnem Aktop, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) faaliyetleri ve bölgedeki gelişmelerle ilgili haftalık basın açıklaması yaptı.

Aktop, TSK’nin terörle mücadele operasyonlarında, son bir ayda 68 PKK mensubu teröristin etkisiz duruma getirildiğini belirirken aynı dönemde yasadışı sınır geçişi girişiminde bulunan 5 bin 753 kişinin yakalandığını, 34 bin 264 kişinin “hududu geçmeden engellendiğini ya da geri itildiğini” bildirerek “Bu şahıslar arasında 24’ü FETÖ olmak üzere toplam 39 terör örgütü mensubu yakalanmıştır” dedi.

Suriye’de TSK’nin harekat alanlarına saldırı ve sızma girişiminde bulunan PKK/YPG’li teröristlerle mücadelenin sürdüğünü de kaydeden Aktop, “Bu kapsamda son bir ay içerisinde 29’u DEAŞ olmak üzere 202 terörist etkisiz hale getirilmiştir” diye konuştu.

‘RETROFİT’ İŞLEMLERİ

Aktop, Türkiye’nin üretim ortağı olduğu ve Türkiye’de “Koca Yusuf” olarak adlandırılan yeni nesil askeri kargo uçağı A400M projesiyle ilgili de konuştu.

Airbus ile Askeri Fabrika ve Tersane İşletme AŞ (ASFAT) arasında geçen yıl imzalanan sözleşme doğrultusunda A400M “retrofit” adı verilen bakım, onarım ve iyileştirme işlemlerinin İspanya dışında ilk kez Kayseri’deki 2. Hava Bakım Fabrikası’nda yapılmaya başlanacağını bildirdi. Aktop, “İlk uçağın retrofit faaliyetine önümüzdeki günlerde başlanması ve faaliyetin temmuz 2021 ayı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır” diye konuştu.

Aktop, ayrıca İtalyan Leonardo şirketiyle yapılan sözleşme doğrultusunda 6 adet ATR72-600 tipi uçağın deniz karakol uçağına dönüştürülmesini amaçlayan Meltem-3 projesi kapsamında ilk P-72 deniz karakol uçağının 11 Aralık’ta teslim alınarak Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın envanterine girdiğini bildirdi.

NATO TATBİKATI

Aktop, ayrıca 14-18 Aralık tarihleri arasında NATO’nun Çok Yüksek Hazırlık Seviyeli Kara Kuvveti olarak görev yapacak 66. Mekanize Piyade Tugayı’nın sertifikasyonu kapsamında, 8 ülkeden 25 askeri personelin katılımıyla 14-18 Aralık tarihleri arasında Çorlu’da Eurasian Bridge NATO tatbikatının yapılacağını belirtti. (Cumhuriyet)

Etiketler
Milli Savunma Bakanlığı Temmuz Türkiye