Parası olana servis olmayana yol çilesi

Diyarbakır’da okulları hakkında yıkım kararı verilen öğrenciler mağdur durumda. Öğrenciler, yaşadıkları mahalleye dört kilometre uzaklıktaki bir okula gönderilirken İl Milli Eğitim ailelerden 100 TL servis ücreti istedi.

Parası olana servis olmayana yol çilesi

DİYARBAKIR’ın Yenişehir ilçesinde bulunan Seyrantepe İlkokulu ve Ortaokulu hakkında Elazığ depreminin ardından riskli olduğu gerekçesiyle yıkım kararı alındı. Okul yönetimi, eylül ayına gelindiğinde öğrencilerin başka okullarda eğitime devam edeceğini açıkladı.

Birgün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre, ilkokul öğrencileri, mahalleye dört kilometre uzaklıktaki Yolaltı İlkokulu’na, ortaokul öğrencileri ise iki kilometre uzaklıktaki Şehit Albay Güner Ekici İmam Hatip Ortaokulu’na yönlendirildi. Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü, velilerden öğrencilerin yeni okula taşınması için kişi başına 100 TL servis ücreti isterken bu durum hem öğrencileri hem de velileri mağdur etti. Zira Diyarbakır’ın en yoksul semtlerinden biri olan bölgede, söz konusu parayı karşılayabilecek veli sayısı oldukça düşük. Servisin ücretsiz olmasını talep eden veliler, aksi takdirde çocuklarını okula gönderemeyeceklerini söylüyor.

YETİŞKİNLER BİLE ZORLANIR

Konuya ilişkin BirGün’e konuşan Eğitim Sen Diyarbakır 1 No’lu Şube Başkanı Sadrettin Kaya, yaşananları şöyle aktardı: “Biz yıkım kararı alındığında İL Milli Eğitim’le iki kere ilçe milli eğitimle bir kere görüştük. Bize buranın şehir merkezi olduğunu ve servis veremeyeceklerini söylediler. Biz bunların karşılanabileceğini ilettik. Ortaokulu önce Aziziye Ortaokulu’na gönderdiler. Bu okulun yolunda ciddi kazalar olabileceğini söyleyince Şehit Albay Güner Ekici İmam Hatip Ortaokulu’na taşıdılar. İlkokulu ise 4 kilometre uzaklıktaki Yolaltı İlkokulu’na gönderdiler. Bu yol değil, ilkokul çocuğunun yetişkinlerin dahi yürümekte zorlanacağı bir yol.”

Okulun bulunduğu bölgenin Diyarbakır’ın en yoksul semtlerinden biri olduğuna dikkat çeken Kaya şöyle devam etti: “ 100 TL servis ücreti burada yaşayan insanlar için oldukça büyük bir ücret. Çözüm olmayınca veliler imza topladı. Fakat yine de sorun çözülmedi. Yüz yüze eğitim ilkokul için başladı. Ama bu çocukların yalnızca yüzde 20’si okula gidebiliyor.”

KİMSE SAHİP ÇIKMADI

Biri sekizinci sınıf, biri dördüncü sınıfta okuyan iki çocuğu olan Felek Kaş, ekonomik durumlarının kötü olduğunu, bu yüzden de servis parasını ödemekte zorlanacaklarını ifade etti: “Maddi durumumuz zaten iyi değil. Bir tek babaları çalışıyor. Bir gün çalışsa bir gün çalışmıyor. Servis parasını ödeyemiyoruz. Mecbur dördüncü sınıfa gideni servise verdim, diğeri yürüyerek gidiyor. Aylık 100 lira istiyor, onu bile ödeyemiyoruz. Okulumuz pandemi nedeniyle kapandı kimse sahip çıkmadı. MEB bir şey yapmıyor. Kaç aydır bu okul boş kimse ilgilenmiyor. Sağlığım el vermiyor yoksa çocuklarımı yürüyerek götürürdüm getirirdim.”

SEKİZ AY İÇİNDE YIKABİLİRLERDİ

Kardeşleri başka okula yönlendirilenlerden Fıratcan Tan, mağdur olduklarını dile getirdi: “Benim kardeşlerimin biri sekizinci sınıfa gidiyor, biri dörde gidiyor. Elazığ depremi olduğunda bu okulda o zaman toprak kayması oldu. ‘Yıkacağız’ dediler ama yıkmadılar. Bu okulun yıkım kararı zaten vardı. Bu zamana kadar yıkmadılar, sekiz ay içinde bir okul yıkılırdı. Hepimizi mağdur ettiler. Bazılarının beş çocuğu var. Her evde bir iki kişi işinden olmuştur. Çoğu veli göndermiyor çocuğunu. Benim üç tane kuzenim var ikisi gitmiyor biri gidiyor. Benim iki tane kuzenim var biri altı yaşında. İkinci sınıfa giden çocuğu nasıl göndersinler. Okulu da yakın aslında ama başka bir semte gönderiyorlar. Yürüme mesafesiyle bu okul uzak kalıyor.”

ÇOK ZOR DURUMDAYIZ

Velilerden Hayriye Ketteni, “Çocuklarımı okula göndermeyeceğim” dedi ve ekledi: “Bir çocuğum ikinci sınıf, diğeri altıncı sınıfta okuyor. Sadece iki gün misafir olarak gönderdik ama bundan sonra gönderemem. Ben servis parasını ödeyemiyorum. Biz yoksul bir aileyiz. Maddi durumumuz oldukça zayıf. Zaten servise verebilecek param olsa burada oturmam. Ayda her çocuğa 100’er TL verecek gücüm yok benim. Bize hiçbir destekte bulunmadılar. Pandemi başladığından beri hiçbir şey yapmadılar. Şu an çok zor durumdayız. Ayrıca bir servisin içinde 30 çocuğun olduğu söyleniyor. Bu da koronavirüs açısından sorunlu.”

Ortaokula giden iki çocuğu olan Emine Zeren ise şunları kaydetti: “Okulumuz şu an boşaltılmış durumda. Yıkacaklar yakında. Tam okulun başlayacağı sırada okulun yıkılacağı açıklandı. Çocuklarımız ortada kaldı. Ortaokullar bir nebze daha yakın ama ilkokul 4 kilometre uzaklıkta. Çocuklar 3-4 ana cadde geçiyor. Servis tutacak gücümüz de yok. Hiçbir şey açıklamıyorlar. Ben göndermemeyi düşünmüyorum. Muhtarlıkla görüştük. O da bir şey yapamadığını söyledi.”

Etiketler
Diyarbakır Öğrenci Okul Para