Asgari ücrette AGİ kandırmacası!

Asgari ücret beklenen altında gerçekleşti.

Asgari ücrette AGİ kandırmacası!

Türkiye’de yaklaşık 7 milyon işçinin aylık ücreti olan asgari ücret, 1 Ocak 2019’dan itibaren bekar bir işçi için brüt 2 bin 558 lira, asgari geçim indirimi (AGİ) dahil net 2 bin 20 lira olarak belirlendi.

Rakam, TÜİK’in bir işçi için önerdiği 2 bin 213 liranın 193 lira, Türk-İş’in önerdiği 2 bin 385 liranın da 365 lira altında gerçekleşti.

Toplantı öne çekildi

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, perşembe ya da cuma toplanması beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu, son toplantısını dün yaptı. Bu öne çekmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yine dün partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamaların etkili olduğunu öğrenildi. Pazarlıklar önceki gece boyunca devam ederken, işçi ve işveren heyeti, dün sabahın erken saatlerinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda yeniden bir araya geldi. Sonucu açıklayan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Komisyonda kararın oybirliği ile alındığını söyledi. Selçuk, ayrıca evli, üç çocuklu işçininalacağı net asgari ücretin ise 2 bin 155 lira olduğunu vurguladı.

‘Mükemmel değil’

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu ücret mükemmel bir ücret değil ama kabul edilebilir bir ücret. Asgari ücretle fakir fukarayı, sıkıntılı insanları yüzde yüz mutlu etmedik ama yüzde 70-80 mutlu ettiğimizi düşünüyorum.”

Daha önce yaptığı Fransa açıklamasının yanlış anlaşıldığını da belirten Atalay, “Asgari ücret talebini iletirken, ‘Türk-İş Başkanı insanları sokağa davet ediyor’ diyorlar. Ne yapacağız, plaja mı davet edeceğim ? Sıkıntının ve problemin olduğu zaman sıkıntı ve problemimizi yasalar çerçevesinde kırmadan dökmeden dile getireceğiz” dedi. Ayrıca asgari ücrette vergi kaybı olup olmayacağı netleşmezken, Atalay, “Geçmişte olduğu gibi vergiyle oluşan farkı kapatacaklar, öyle söylüyorlar” bilgisini verdi.

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise “Biz hedef enflasyonla birlikte, 2019 yılı yeni ekonomik program da var olan hedeflerin dikkate alınmasını talep etmiştik ama bu taleplerimizin üzerinde oldu” yorumunu yaptı.

‘Büyümeden pay alamadık’

DİSK Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu, “Asgari ücretli bir kez daha ekonomik büyümeden pay alamamıştır. Son 20 yılda reel asgari ücret, kişi başına reel milli gelire göre yüzde 20 oranında gerilerken, işçiler aleyhine eşitsizlik büyümüştür” dedi. Çerkezoğlu ayrıca, asgari ücretin Asgari Geçim İndirimi (AGİ) dahil 2 bin 20 lira olarak belirlendiğini, AGİ hariç asgari ücret 1829 lirada kaldığını hatırlattı.

Etiketler
Asgari Ücret 2019 Asgari Ücret