Malatya'da kadınlar, 18 yıldır maden şirketine karşı mücadele ediyor

Malatya’nın Doğanşehir ilçesine bağlı Dedeyazı köylüleri, 18 yıldır faaliyette olan demir kapasite artışına karşı mücadele ediyor.

Malatya'da kadınlar, 18 yıldır maden şirketine karşı mücadele ediyor

Malatya’nın Doğanşehir ilçesine bağlı Dedeyazı köylüleri, 2003 yılında açılan ve 18 yıldır faaliyette olan demir kapasite artışına karşı mücadele ediyor.

ANKA Ajansı'nın haberine göre, köyün içine kadar gelen maden ocağından yaşlısından gencine kadar herkes şikayetçi.

85 yıllık ömrü köyünde geçen Makbule Aktan, "Gelmişler köyümüzün içine, doğamızı kaybettiler. Suyumuzu kaybettiler, ağacımızı kaybettiler. Her ağacımız bir adam eder. Bir de sopayla üstümüzde durmuşlar bizi korkutuyorlar. Kepçenin altına yatarım, ezsinler ama buradan da vazgeçsinler" diyor.

ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR DENİLDİ

Yıllık 100 bin ton kapasiteli Demir Ocağı ve Kırma – Eleme Tesisi kapasite artışı projesi için, “ÇED Gerekli değildir” denildi. ÇED raporunda bölgede “endemik bitki türü yok” denirken mahkemeye sunulan bilirkişi raporu “Korunması gereken bitki popülasyonuna” dikkat çekiliyor.

Maden sahası içinde meşe ormanlarının zarar göreceği vurgulanan bilirkişi raporunda, maden sahasının bir kısmının köyün hemen yanı başında olması nedeniyle toz kirliliğine neden olacağı da vurgulanıyor. Raporunda proje alanının hidrolik açıdan doğru yapılmadığı, bölgedeki tarım, hayvancılık ve endemik bitki türlerine ciddi zararlar vereceği belirtiliyor.

Etiketler
Malatya Maden