Erdoğan'ın 'ekonomi reform paketi'nde vergi krizi

Erdoğan tarafından açıklanan ekonomi reform paketinde 850 bin esnafın gelir vergisinden muaf olduğu ve beyan yükümlülükleri 'müjde' olarak duyuruldu. Ancak esnaflar beyanlarını Şubat ayında verdi.

Erdoğan'ın 'ekonomi reform paketi'nde vergi krizi

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından bugün açıklanan ‘ekonomi reformları’ paketinde öne çıkan maddelerden biri “geliri düşük olan küçük esnafa vergi muafiyeti sağlanmasına” ilişkin oldu.

Sözcü Gazetesi'nden Emre Deveci'nin haberine göre; Erdoğan, “Basit usulde vergilendirilen berber, kuaför, tesisatçı, tuhafiyeci, marangoz, kaportacı, lastikçi, tornacı, çay ocağı işleticisi, terzi, tamirci gibi yaklaşık 850 bin esnaf gelir vergisinden muaf tutularak, beyan yükümlülükleri kaldırılacak” dedi.

Vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl, paketteki bu düzenleme ve diğer mali konuları Sözcü'ye değerlendirdi.

‘ESNAFIN MUAF TUTULDUĞU PARA KİŞİ BAŞI ORTALAMA 281 TL’

2020’de gelir vergisi tahsilatının 158,8 milyar TL, söz konusu basit usulde vergilendirilen 808 bin küçük esnaftan vergi tahsilatının 227,5 milyon TL olduğunu belirten Bingöl, “2020’de tahsil edilen rakam üzerinden değerlendirdiğimizde esnaf başına yaklaşık 281 TL ödeme yapıldığı görülüyor” dedi.

Toplam gelir vergisi içinde bahsedilen 227,5 milyon TL’lik rakamın binde 1,4 oranına denk geldiğine işaret eden Bingöl, “Bu düzenlemenin çok etkili olacağını zannetmiyorum. Ayrıca, basit usulde vergilendirilen ancak gelirleri görece yüksek olan taksiciler, dolmuşçular ve otobüsçülerin de bu kapsama dahil edilip edilmediği belli değil” dedi.

Esnafın zaten 2020 yılı için şubatta beyanname verdiğini ödemelerin de yarısını şubatta yaptığını belirten Bingöl, düzenlemenin 2021 dönemi için mi yoksa kalıcı olarak mı yapılacağının belirsiz olduğunu dile getirdi.

Etiketler
Vergi