CHP’li Çelik: 'Vatandaş aç yatıyor, Erdoğan ziyafet veriyor; bunun adı da itibar oluyor'

CHP Parti Meclisi Üyesi Devrim Barış Çelik, esnafın ve vatandaşın büyük bir ekonomik krizde olduğunu, ülkenin ciddi bir ekonomik buhrandan geçtiğini söyledi.

CHP’li Çelik: 'Vatandaş aç yatıyor, Erdoğan ziyafet veriyor; bunun adı da itibar oluyor'

CHP Parti Meclisi Üyesi Devrim Barış Çelik, esnafın ve vatandaşın büyük bir ekonomik krizde olduğunu, ülkenin ciddi bir ekonomik buhrandan geçtiğini söyledi.

CHP Parti Meclisi Üyesi Devrim Barış Çelik, esnafın nefes alamaz hale geldiğini, vatandaşın tükenme noktasında olduğunu söyledi. İnsanların pazar yerlerinden çürük meyve sebze topladığını, çöpten ekmek aradığını dile getiren Çelik, “İçinde bulunduğumuz Pandemi koşullarının iktidar tarafından iyi yönetilememesi, AKP’nin izlemiş olduğu dış politikadan eğitime, istihdam politikalarından ücretlere kadar yanlış ekonomi politikaları ile geldiği noktada, 10 milyonun üzerine çıkan işsizlik artık vatandaşı tükenme noktasına getirdi. Ülkemizde yediden yetmişe herkes mutsuz, huzursuz! Esnafımız yanında çalışanın maaşını ödeyemiyor, SGK primlerini, kirasını ödeyemiyor, kepenk kapatıyor. Öğrenciler KYK borcunu nasıl ödeyeceğini düşünüyor. Çalışanların büyük kısmı işsiz kaldı ya da ücretsiz izne çıkarıldı. Vatandaş kredi kartlarını, banka kredilerini ödeyemiyor. Esnafın veresiye defterini kapatamıyor. Hükümetin kısa çalışma ödeneği adı altında verdiği komik rakamlarla vatandaş evini nasıl geçindirsin. Akşam saatlerinde Pazar yerlerine bir gidin bakın, vatandaş çürük meyve sebze topluyor, çöpten ekmek arıyor. Hiç kimsenin dayanacak gücü kalmadı. Esnaf, ekonominin can damarlarından biridir. İşi iyi olursa mal alacak, işi iyi olursa yanında personel çalıştıracak. Bırakın esnafın istihdam yaratmasını, kent ekonomisine katkı sağlamasını, AKP iktidarında esnaf nefes alamaz, evine ekmek götüremez hale geldi. Açıkladıkları destek programlarıyla adeta insanlarla dalga geçiyorlar” diye konuştu.

“AKP ESNAFLA DALGA GEÇİYOR”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun esnaf için 17 maddelik çözüm önerisine dikkat çeken Çelik, “2021 yılı bütçe görüşmeleri bir kez daha göstermiştir ki AKP’den vatandaşa, esnafa fayda yok. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin her noktasına heyet gönderdi. İlçe ilçe gezerek esnafı, vatandaşı dinlendi. Cumhuriyet Halk Partisi olarak esnafımıza yönelik 17 maddelik çözüm önerisi hazırladık. “Esnaf Bakanlığı kurulsun, sicil affı çıkartılsın, esnafımızın kullandığı krediler faizsiz ve ödeme gücüne göre taksitlendirilsin, kiralardan stopaj kaldırılsın, sosyal güvenlik primleri işyerlerinin kapalı olduğu dönemde Hazine tarafından karşılansın, salgın sürecinde haksız-insafsız ceza yazılmasın, devlet esnafa olan borcunu ödesin” dedik. Ayrıca, “Kısa çalışma ödeneği sorunları giderilsin, kamu kurumları kapalı oldukları müddetçe kiracısı olan esnaftan kira almasın, ertelenen vergi ve sigorta primleri salgın sonrasında yeniden yapılandırılsın, icra işlemleri durdurulsun, okul kantinlerinden kira alınmasın, servis işletmecilerinden alınan teminat mektupları iptal edilsin, 6 milyon sokak esnafı güvenceye kavuşsun, zarara uğrayan esnafa kira desteği verilsin” dedik. Geldiğimiz noktada esnafa ‘günlük 39 TL ile geçinin’ dediler” açıklamasında bulundu.

“VATANDAŞ AÇ YATIYOR, ERDOĞAN ZİYAFET VERİYOR BUNUN ADI DA “İTİBAR” OLUYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Irak Başbakanı Mustafa El-Kazimi onuruna verdiği yemeğe tepki gösteren Çelik, “Esnafımız kan ağlıyor, vatandaşımız çöpten ekmek topluyor, her gün hastanelerde yüzlerce kişi salgın hastalık nedeniyle ölüyor, sağlık çalışanları tükenmiş vaziyette tek bir talepleri bile karşılanmıyor. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan sarayda misafir ağırlayıp, sazlı-sözlü ziyafet veriyor. Bunun adı da “itibar” oluyor. Daha geçtiğimiz gün Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu bir televizyon programında “İsrafın adını itibar koymuşlar... Yaşamları boyunca itibar eksikliği hissedenler, devletin varlıklarıyla itibar kazandıklarını sanırlar” demişti. Temsilde tasarruf olmaz diyenlerin, bütçe görüşmelerinde vatandaştan, esnaftan kısılan 2021 bütçesini nerelere harcandığına hep birlikte şahit oluyoruz. Her fırsatta “İslam’ın paylaşma ve yardımlaşmaya verdiği önem’den bahsediyorlar arkasına IBAN’ı eklemeyi de unutmuyorlar. Devlet olmanın gereği, vatandaşına zor zamanında koşulsuz destek vermektir” dedi.

“MERT DURUN, SÖZÜNÜZÜN ERİ OLUN”

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’ın “Esnaf bizden memnun, bizi gördüğü yerde teşekkür ediyor” iddiasının hatırlatılması üzerine Çelik, “Milletvekilimiz Sayın Atila Sertel de ‘Gel, birlikte esnafı ziyaret edelim, kim memnun kim değil görelim’ dedi. Bugüne kadar gemisini lafla yürüten Sayın Hamza Dağ, teklifi kabul etti. Üstünden kaç ay geçti, 1 kez gidebildi mi Kemeraltı’na? İnsanların yüzüne bakacak yüzleri yok ki gidebilsinler. Esnaf, işçi, sağlık çalışanı, öğrenci, toplumun her kesiminden vatandaş ‘Erken seçim’ diyor. Kendisi mucidi olduğu Menemen başkanvekili seçimiyle uğraşıyor. Bir de utanmadan, sıkılmadan bu kura çekimini şekil şarta uymadığı gerekçesiyle iptal ettirmeye çalışıyor. Yargı sistemi artık bono da bile şekil şart aramazken, Yargıtay kararları ortada dururken, AKP heyeti ve bizzat kendi önerileri ile fiziki koşullar gereği mutabakata varılan kura şekli ile gidilen seçimde, kura sonucu işlerine gelmeyince idari yargıya başvurmayı kendilerine hak görüyorlar. Tamam anlıyoruz o adli bu idari yargının konusu, demiyoruz ki ortada bir hukuksuzluk varsa hakkınızı aramayın, hukukunuzu korumayın. Ama bir şeyi diyoruz; adil ve vicdanlı olun, hakkaniyeti gözetin, mert durun, sözünüzün eri olun” ifadelerini kullandı.

Etiketler
Ekonomik kriz