CHP'li Tanal: Şanlıurfalıları DEDAŞ’tan kurtarın!

CHP’li vekil Tanal, TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe maratonunun son gününde memleketi Şanlıurfa’da özel elektrik şirketinin çiftçinin destekleme parasına el koyduğunu belirterek çiftçiyi koruyan bir düzenlemenin hayata geçirilmesi çağrısı yaptı.

CHP'li Tanal: Şanlıurfalıları DEDAŞ’tan kurtarın!

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki bütçe maratonunun son gününde Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kuruluşların 2021 yılı bütçesi görüşüldü.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın Cumhurbaşkanlığı’nın bütçesi üzerindeki sunumuyla başlayan komisyon toplantısında söz alan CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, memleketi Şanlıurfa’nın sorunlarını gündeme getirdi.

BU BÜTÇE ŞANLIURFA’YA NE GETİRİYOR ALLAH RIZASI İÇİN?

Yeni bütçeden Şanlıurfa’ya ayrılan kaynağın miktarını merak ettiğini belirten Tanal, “Bu bütçe Şanlıurfa’ya ne getiriyor, Allah rızası için? Bakanlıkların tümünün bütçelerine baktım, Şanlıurfa’yla ilgili… 2020 yılından 2021 yılına ne yatırım gelecek, bu yatırımların nasıl bir katkısı olacak? Bu yatırımları bana bir zahmet anlatabilirseniz eğer mutlu olurum. Ayrıca, ben tarayıp bulamadım, eğer atlamışsam beni bağışlayın, bana öğretin bunu, GAP’la ilgili bu bütçeye ne konuldu? Yani önümüzdeki yılda GAP’ta ne olacak?” diye sordu.

ÇİFTÇİNİN DESTEK PARASINA ELEKTRİK ŞİRKETİ EL KOYUYOR

GAP bölgesindeki elektrik dağıtım şirketi DEDAŞ’la ilgili yaşanan sorunlara değinen Tanal, “‘Elektrik’ dedi bir vekil arkadaşımız, ya arkadaşlar, ya kulaklarımız duymuyor ya gözlerimiz görmüyor, Şanlıurfa’da bu yaz o ürünler telef oldu yani susuzluktan telef oldu. Niye? Devlet, evet, ürüne prim desteklemesini veriyor ama bu kime gidiyor? Bunun asıl amacı ne? Bu paranın vatandaşa gitmesi gerekirken elektrik şirketleri kaynaktan bu parayı kesiyor, vatandaşa para gitmiyor.

Adı ne? Ürün destekleme. Para kime gidiyor? Çiftçiye gitmiyor, elektrik firmasına gidiyor. Yani Allah rızası için şunu yapın ya: Önce bu parayı vatandaşa verin, nasıl ki bir bakkal birinden alacağı varsa gidip devlete icraya veriyorsa, bu elektrik şirketleri de icraya versin” dedi.

DEDAŞ’IN AYRICALIĞI NEDİR?

DEDAŞ ve diğer özel elektrik şirketlerine tanınan ayrıcalıkları soruna Tanal, şöyle devam etti: “Sizden istirhamım, nasıl ki siz bir alacağınızın tahsilatını icra yoluyla tahsil ediyorsanız… Bu elektrik şirketlerine tanınan bu imtiyaz nedir? Niçin sizin göndermiş olduğunuz o teşvik primleri kaynaktan kesiliyor da vatandaşa aktarılmıyor? Herkes kendi alacağını almak için icraya başvuruyor, bunlar niye başvurmuyor?”

ŞANLIURFA’DA ACİLEN SAHRA HASTANESİ KURULMALI

CHP’li vekil Mahmut Tanal, nüfusu 2 milyonu aşan, 450 bine yakın Suriyeli sığınmacıyı barındıran Şanlıurfa’da hastanelerin yetersiz olduğunu söyledi.

Hemşerilerinin sağlığa erişemediğini, koronavirüs salgınının şartları daha da ağırlaştırdığını kaydeden Tanal, kentte acilen bir sahra hastanesi kurulması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Değerli Cumhurbaşkanı Yardımcımız, telefonlarla ben sizi aradığımda Şanlıurfa’nın sorunlarıyla ilgileniyorsunuz, ben teşekkür ederim. Ancak Şanlıurfa’da gerek 450 bin 000 Suriyeli nüfusu da katığımız zaman büyük bir nüfus patlaması var ve bu sebepten dolayı, bu pandemi nedeniyle hastaneye erişim, sağlığa erişim hakkında büyük sorunlar var. Bu sorunlarla ilgili öncelikle Şanlıurfa’da bir sahra hastanesinin kurulma zarureti acilen ihtiyaç hasıl olmuştur. Bu konuda sizden istirhamım, sahra hastanesinin Şanlıurfa’da kurulmasıdır.”

Etiketler
Şanlıurfa Ağrı Elektrik Para